10.12.2014 10:00

Даниел Панов участва активно в петнадесетото заседание на КН на ОПРР 2007 - 2013

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов взе активно участие в работата на петнадесетото заседание на КН на ОПРР 2007 – 2013, провело на 9.12.2014 г. в град Пловдив. По време на заседанието бяха разгледани предложения за формиране на листа от резервни проекти, които да бъдат финансирани през 2015 година в случай на освобождаване на ресурс от рискови проекти или спестявания след провеждане на обществени поръчки.
Предложението на Управляващият орган беше да се отмени схемата за финансиране на проектите за изграждане на съвременни социални жилища на общините Варна, Тунджа, Столична, Казанлък и Лом предвид високия риск физическото изпълнение на проектите да не може да се реализира до 31.10.2015г., когато е крайният срок за приключването им. Представителят на УС на НСОРБ в Комитета Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново предложи този проект за решение да се ревизира, като се даде шанс на всяка от петте общини да проведат обществените си поръчки за основните дейности по тези проекти в срок до 30.04.2014 г., тъй като ако до тази дата имат влязло в сила решение за избор на изпълнител, те имат реален шанс да изпълнят обектите си до 30.10.2015г. В последвалата дискусия представителите на Европейската комисия подкрепиха предложението на НСОРБ, като подчертаха, че за тях това са много важни проекти и ако към момента по тях се регистрира забавяне, то трябва да се анализира на какво се дължи и да се положат усилия за преодоляването му. Представителите на Централното координационно звено в Министерски съвет също категорично застанаха на позицията на общините, като защитиха оставането им в списъка с приоритетни проекти. В резултат се взе консенсусно решение всичките пет общини да бъдат поканени да проведат своите обществени поръчки до 30.04.2015 г. С наличния в момента ресурс от малко над 3,5 млн. лв. ще бъде финансиран проекта на първата от тях, която има влязло в сила решение за избор на изпълнител. Останалите ще получат финансиране в случай на освобождаване на ресурс и се включват в листата от резервни проекти. Анализ за наличен свободен ресурс ще се направи в края на месец февруари 2015 година.
Съгласно решението на Комитета, в листата с приоритетни проекти за пренасочване на освобождаващ се финансов ресурс през 2015 година са включени проекти както следва:
· Северна скоростна тангента (околовръстен път на София) – 160 млн. лв.
· Допълнителни обекти на общините по схема „Зелена и достъпна градска среда“ – 55 млн. лв.
· Закупуване на 55 броя дизелови автобуси висок екологичен клас за нуждите на обществения градски транспорт в град Стара Загора – 30 млн. лв.
· Закупуване на допълнителна апаратура за лъчелечение, включваща уредба за хеликална терапия за нуждите на СБАЛ по Онкология, гр. София и роботизирана система за стереотактична радиохирургия за нуждите УМБАЛ „Св. Георги", гр. Пловдив – 20 млн.лв.
· Строителство на съвременни социални жилища в общините Варна, Тунджа, Столична, Казанлък и Лом – 14,5 млн. лв. (от които има налични в момента 3,5 млн. лв.).
Важна подробност за всички проекти в тази листа е, че ресурсът за тях НЕ Е НАЛИЧЕН. Тази листа се сформира, в случай че текущо през 2015 година се освобождава ресурс, да има готови проекти с избрани изпълнители, с които веднага да се сключват договори за безвъзмездна финансова помощ.
Друго важно решение на Комитета беше определянето на общините Горна Оряховица, Асеновград и Димитровград за конкретни бенефициенти на Приоритетна ос „Техническа помощ“ по схема „В подкрепа за следващия програмен период“. Тази схема осигури на 36 общини с интегрирани планове финансов ресурс за подготовка на технически и работни проекти за обектите, включени в тях. Трите изброени общини не бяха бенефициенти на тази схема, тъй като по-късно бяха включени в градовете от 3 ниво на новата ОПРР 2014 – 2020. Поради наличие на спестен ресурс, те ще получат възможност да се възползват от средства по схемата, отново под условие – в случай, че имат избрани изпълнители до 30.04.2015 г.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.