29.09.2014 15:00

Литературен мост Атина – Велико Търново

По случай Деня на българската поезия и световния ден на музиката 1 октомври

На 1 октомври, от 18.00ч., в конферентна зала на изложбени зали „Рафаел Михайлов“, ще се проведе моноспектакъл „Ода за Никифорос Вретакос“ на Ники Рапти. На 2 октомври, от 17:30ч., ще се състои представяне на новите поетически книги на Лета Куцухера и Емилия Трифонова, рецитал на Ники Рапти, Спиридула Витуладити и Емилия Трифонова, представяне и рецитал на търновските поети Снежана Иванова, Янислав Янков и Гено Мочуков, музикални изпълнения от Маргарита Мочукова (флейта) и Мануела Халваджиева (пиано). 
Това е един от проектите, свързани с литературата, който беше представен за кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 година. Първото издание на този мини фестивал ще се проведе във Велико Търново на 1 октомври (Денят на българската поезия и световния ден на музиката) и на 2 октомври 2004 г. (включва моноспектакъл на Ники Рапти, рецитал на гръцки поетеси, представяне на книги от гръцки автори и на български автори, рецитал на известни търновски поети, кръгла маса за представяне на гостите и домакините, като ще бъдат обменени информация и идеи за културния живот в Гърция и България, както и бъдещи планове за сътрудничество).
Проектът е първи етап от създаването и утвърждаването на културни мостове между Балканските култури, като следващите негови издания предвиждат включването и на други изкуства и творци от съседни Балкански страни – Сърбия, Македония, Румъния, Турция и др. Предвижда се проявите да бъдат озвучени медийно в България и чужбина, да се използва мултимедия, включващи музика, танц и поезия.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.