02.07.2012 11:24

Даниел Панов се срещна с млади архитекти

Кметът на Община Велико Търново г-н Даниел Панов се срещна със студенти по архитектура, които са представители на EASA за България. Велико Търново се надява да бъде домакин на европейски форум на студентите по архитектура.

Срещата бе посветена на желанието на младите архитекти Старата българска столица да бъде домакин на главното събитие на организацията – двуседмична среща на студенти по архитектура от Европа.

EASA /European Architecture Students Assembly / е платформа на студенти по архитектура от 48 държави в Европа. Всяко лято 400 най- ярки умове сред студентите се събират в една европейска страна за да споделят знание, опит, да експериментират с елементите на архитектурният образ, да търсят отговори на въпросите на съвременното общество, както и да поставят въпроси за бъдещето на архитектурата.

На проведената среща Кметът на Община Велико Търново изрази надежда, че форумът на EASA през 2014 година ще се проведе във Велико Търново. Кмета заяви своята увереност, че уникалната архитектура, изключително богатото културно - историческо наследство и природните дадености на Велико Търново са огромно предизвикателство и възможност за младите творци в архитектурата.

Представителите на EASA заявиха, че именно това са причините и критериите, по които те са избрали Велико Търново за град, който да домакинства техният иновативен и креативен форум, за който те кандидатстват през 2014 година. Те са провели редица предварителни консултации, проучвания и пътувания в цялата страна и са избрали Старата столица, като носител на характерна българска култура и традиции, вековна история, красива природа и дух.

За пръв път в своята 31- годишна история EASA България ще има възможност да кандидатства за домакин на лятната среща, която ще се проведе през юли – август 2014г.

В момента група от студенти, членове на EASA България, изготвят проект, с който ще кандидатстват през ноември във Виена за реализиране на това събитие във Велико Търново.

Кметът на Община Велико Търново г-н Даниел Панов обеща пълно съдействие по подготовката на тази кандидатура, както и при реализиране на събитието.

Очакваният резултат от бъдещото провеждане на това престижно събитие е възможността на студентите по архитектура, както и професионалисти от различни сфери от цяла Европа да се запознаят с българските културни и архитектурни традиции и наследство.

Във Велико Търново ще се реализират множество трайни и нетрайни архитектурни намеси в градска среда - павилиони и инсталации, които ще провокират отношение към заобикалящата архитектурна среда, а също така ще повдигнат и въпроси за бъдещото развитие на архитектурата в града и страната, на които професионалисти и студенти заедно да търсят отговорите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.