20.08.2014 10:30

Кметът Даниел Панов обсъди номинацията за Европейска столица на културата с министъра на културата

На среща в Министерството на културата, инициирана от служебния министър доц. д-р Мартин Иванов, кметът Даниел Панов, заедно с кметовете на останалите градове-финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата 2019 – Иван Портних (Варна), Иван Тотев (Пловдив) и заместник-кмета на София Тодор Чобанов, обсъдиха предизвикателствата пред българските градове и осигуряването на пълна прозрачност по процедурата на избор.
Служебният министър информира кметовете за проведени консултации с експерти от Европейската комисия (ЕК) и членове на журито и предложи включването на външни наблюдатели: журналисти, представители на неправителствени организации, както и излъчване на изслушванията в реално време (Live streaming).
Кметът Даниел Панов подчерта, че и до този момент водещ принцип в надпреварата е коректността и добронамереността в отношенията между градовете. „Важно е всички градове – финалисти, заедно с министерство на културата да изработим механизъм, който не само ще позволи на трите града, отпаднали на финала да реализират най-добрите си идеи, но и да получат максимална подкрепа от институциите”, каза още Панов.
Всички кметове се обединиха около прозрачността на действащата до момента процедура за Европейска столица на културата, която се прилага във всички държави на ЕС и приветстваха волята на ръководството на Министерството на културата да даде знак на обществото, че процедурата ще протече по открит и справедлив начин.
На срещата в Министерство на културата присъстваха още г-н Огнян Златев, постоянен представител на Европейската комисия в България, и заместниците на министър Иванов - Боил Банов и Виктор Стоянов, както и директори на дирекции и експерти от Министерство на културата.
В периода 29 август - 2 септември предстоят посещения на делегация от четирима членове на журито в градовете-кандидати, за да се запознаят на място с подготовката на градовете. Журито ще посети Велико Търново на 2 септември, където ще има възможност да се запознае с ключови проекти и локации на територията на града.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.