27.06.2012 15:23

Започва строежът на летния театър във Велико Търново

От 2 юли започват активните строителни работи по реконструкцията на летния театър във Велико Търново, съобщи кметът Даниел Панов.

Вчера той и главният архитект Николай Малаков, местни бизнесмени и софийска строителна фирма на място огледаха обекта, който се е превърнал в джунгла.

Концертното съоръжение, което повече от две десетилетия е в руини, ще бъде възстановено по проекта на арх. Матей Савов. От преди месец е влязло в сила разрешението за строеж. За новия облик на знаковото за старопрестолния град място са събрани близо 400 хил. лв. от великотърновския бизнес. Нито лев няма да излезе от общинската хазна за връщането на стария блясък на Летния театър, заяви кметът Панов.

В края на август – началото на септември новият летен театър ще посрещне първите си гости и ще домакинства първите концертни, културни и фестивални прояви, увери кметът. Летният театър е важен за Велико Търново, защото ще способства за развитието на културата като задължително условие за подем на туризма и икономиката, коментира Даниел Панов. С новия летен театър и реконструираните шадравани паркът “Марно поле” ще стане престижен фестивален комплекс.

Новият летен театър ще има 1500 седящи места при 1000 в настоящия момент. Запазват се размерите на сцената 12 на 18 метра, посочи авторът на проекта арх. Матей Савов. Зрителите ще ползват пожароустойчиви сертифицирани седалки. Сцената ще бъде ремонтирана, от двете й страни ще има паравани и подходи. Тя ще може да се закрива с метална конструкция. В най-високата част на амфитеатъра ще има дървени ложи, а на входа – кафене. Ще бъде построена тоалетна за инвалиди.

Предвидени са няколко места за поставяне на химически тоалетни за другите зрители. Летният театър ще бъде ограден със зеленина, която ще бъде и естествен шумозаглушител. В него ще бъдат направени нови алеи, теренът ще бъде облагороден. Всички дървета ще бъдат запазени. Ще бъдат премахнати металните бараки между парка и Проектантска организация, обясни главният архитект Николай Малаков.

Идеята на 42-годишния бизнесмен с търновски корени Ивайло Пенчев летният театър да стане първият в света “Боулдър ленд”, в който да бъдат инвестирани 350 хил. лв., няма да се осъществи. Летният театър е в гъсто населен жилищен район и не е подходящ за шумни младежки забавления до късно вечер. Ще предложим на инвеститора да реализира проекта си на хълма Света гора, каза вчера кметът Даниел Панов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.