04.08.2014 12:00

Два вълнуващи балетни спектакъла на Царевец на 5 и 6 август

Две балетни заглавия са в афиша на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ на 5 и  6 август 2014 година от 21:00ч.
Първата вечер на откритата сцена в историческата крепост Царевец ще бъде представен „Жизел“ от Адолф Адам - апотеоз на романтичния балет за всички времена. Историята e невероятен микс от човешки страсти, свръхестествени сили и изкупителната сила на самопожертвователната любов. В ролята на Жизел и Алберт публиката за първи път ще види младите звезди на Софийската опера и балет Катерина Петрова и Цецо Иванов. Сред солистите в спектакъла са Кирил Иванов, Елица Луканова, Галина Сребрева, Теодор Воденичаров, Дарина Бедева и др.
На 6 август е вълнуващата и изключително успешна постановка на балета „Зорба гъркът” по музика на Микис Теодоракис. В спектакъла участват Росен Канев (Зорба), Емил Иванов (Джон), Марта Петкова (Марина), Кирил Иванов (Йоргос), Сара-Нора Кръстeва (Мадам Ортанс).
Още на 4 август почитателите на балетното изкуство имат възможност да се срещнат и разговарят със звездите от балетната трупа на Софийската опера и балет. Вечер-матине е в Лапидариума на Археологическия музей от 19:00ч.
Над 2400 зрители аплодираха двата спектакъла на операта „Мадам Бътерфлаай“, с които започна Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“. Културният форум ще завърши на 9 и 10 август с едноактните опери изпълнявани в една вечер „Селска чест” от Пиетро Маскани и „Джани Скики“ на Пучини.
Събитието се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ в партньорство със Софийската опера и балет и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.