31.07.2014 15:00

Велико Търново подкрепя проекта на ЮНЕСКО „Мостовете на Балканите говорят”

Старата столица става част от идеята за сътрудничество и партньорство между младите творци в Югоизточна Европа

Делегация от Велико Търново в състав председателя на Великотърновски общински съвет г-н Николай Ашиков и общинският съветник Пламен Радонов участваха в работата на Четвъртото субрегионално събитие на ЮНЕСКО „Мостовете на Балканите говорят”, провело се в град Цетинье Черна гора.
Побратименият на Велико Търново град бе домакин на престижно събитие, организирано от ЮНЕСКО, посветено на идеята за по-добро сътрудничество и партньорство между младите творци в Югоизточна Европа.
По случай 50-годишнината от създаването на Германско – Френската младежка организация от Шарл де Гол и Конрад Аденауер във връзка с отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война, обявена от Европейският съюз за „Година на мира” се състоя събитие, чиято основна цел е насърчаване на познаването и сътрудничеството между младите творци в европейският югоизток.
По време на събитието в присъствието на генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова са предложени и разисквани два важни проекта:
- Създаване на Европейска младежка служба (от всички страни от Югоизточна Европа), следвайки примера и модела на Германо-Френската младежка организация, която е реализирала множество проекти в областта на образованието, културата и спорта. Използвайки опита на Германия и Франция с 8 милиона млади хора, които през последните 50 години създадоха мостове за общуване и сътрудничество между младите хора страните от Югоизточна Европа ще гарантират своето европейско бъдеще на Балканите;
- Създаване на телевизия „Културата на Югоизточна Европа”, която ще излъчва програмата си от всички 12 държави от Югоизточна Европа (филми, театрални постановки, музикални програми, литературни събития), използвайки опита на телевизия Arte във Франция и Германия. По този начин ще се създадат духовни връзки, които ще гарантират правото на всеки да се гордее със своята идетничност, свързана с човешкото достойнство и правото на информация в областта на културата.
Основни инициатори на проекта ще бъдат университетът за аудио-визуално изкуство в Скопие и фондация "Балканика" в София.
В първата фаза на проекта ще бъде създадена уеб платформа, където ще бъдат предоставени различно съдържание и теоретични текстове, снимки и видео.
Във втората фаза на проекта ще бъде създаден телевизионен канал, където това съдържание ще бъде разпространявано.
Ръководители на проекта ще бъдат големият и сърдечен приятел на Велико Търново г-н Йордан Плевнес - ректор на университета за аудио-визуални изкуства в Скопие и основател на филмовият фестивал за Югоизточно Европейско кино „See a Paris”, Николай Стоянов – основател на фондация „Балканика” и Алекс Фогел от Австрия.
Подкрепата на инициативата е важна част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година и е част от политиката за насърчаване на партньорството между младите творци.
Старата столица изразява своята увереност, че чрез този прекрасен проект ще утвърди имиджа си на град за творчество, на пространство, където се случват важни и значими културни проекти и се дава възможност на младите творци да покажат и развият талантите си.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.