21.06.2012 11:28

Наредба ще регламентира реда за отглеждането на домашни животни в общината

Наредба за реда и начина на отглеждане на домашни животни и дейностите по ликвидиране популацията на бездомните кучета предстои да бъде изготвена от общинска администрация. Това подчерта днес кметът на старата столица Даниел Панов в отговор на питане от общинския съветник от движение „Нашият град” Румен Димитров, свързано с бездомните кучета.

„Предвижда се увеличение на таксата за домашните животни, като облекчение ще има за онези стопани, които са кастрирали кучетата си. Разчитаме и на съвестта на собствениците, за да не изхвърлят на улицата любимците си или тяхното поколение.” – каза още Панов.

В момента общината предлага безплатна кастрация на домашни животни веднъж седмично за града. Съвместно с фондация „Четири лапи” общината подготвя нов проект, по който безплатно от есента ще се кастрират животни и по селата. От октомври се очаква да заработи нов приют за бездомни кучета с капацитет около 1 500 места. Проектът вече е изготвен, правят се изчисления по приходната и разходната част, като всички средства ще бъдат осигурени от инвестиционната програма на община Велико Търново.

„За съжаление, към този момент няма такава европейска програма в България, която да бъде отворена и да осигури средства към общините за решаването на този наболял проблем.” – допълни кметът Даниел Панов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.