22.06.2014 19:00

Текущо състояние в Община Велико Търново след наводненията

И днес продължават огледите и описите на работните групи по местата, засегнати от наводненията. Обстановката в общината се нормализира. Щетите в град Велико Търново са описани, до края на деня се очаква да приключат описите и в град Килифарево и град Дебелец. След като стана ясно, че засегнатите къщи в Дебелец са повече от 110 от днес е увеличен състава на комисията по описване на щетите. Комисиите ще продължат работа до пълното описване на всички засегнати имоти и сгради. През следващата седмица предстои и оценка на щетите.
След оглед от кмета на общината и екип от специалисти  на състоянието на Килифаревския манастир, който е паметник на културата, бе констатирано, че манастира е в рисково състояние с необходимост от спешни мерки. Корпусът на жилищната сграда е със сериозно нарушена цялост, мостът над реката е изцяло унищожен. По молба на кмета на общината от Министърът на отбраната бе изпратен спешно екип от инженерни войски, който от утре ще организира монтирането на метален мост за преминаване над реката. Кметът Даниел Панов продължи с огледите и в малките населени места. Във всички населени места  продължават да работят фадроми и друга разчистваща техника.
В Габровци и Радковци продължават да се отстраняват щетите по инфраструктурата и свлачището в района на Габровци. Там водната стихия е нанесла сериозни щети. Сметоизвозването по населените места се осъществява от ОП ”Зелени системи” и два камиона, предоставени от Столична община.
След описването на щетите кметът Даниел Панов ще подаде към междуведомствената комисия към Министерски съвет и искане за средства по обезпаразитяване на засегнатите райони. „Положението е тежко, но смятам, че с помощ от Изпълнителната власт ще успеем да покрием и възстановим по-голямата част от щетите”, каза още кмета Даниел Панов.
Български червен кръст днес раздаде на 25 бедстващи домакинства от  Дебелец и квартал ”Асенов” 75 комплекта чаршафи и одеала. От утре акцията на Червения кръст продължава и в Дебелец. Кметът Панов благодари на всички неправителствени организации, фирми, кметове на общини и хора, които и в този момент изказват своята съпричастност като предлагат дарения и помощ. Остава отворена дарителската сметка към Община Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.