11.06.2014 15:30

Движение „Световни поети“ във Велико Търново

На 27 юни, петък, във Велико Търново, ще се проведе първата среща на поети от българската секция на Световното движение на поетите (Poetas del Mundo). Основател и спонсор на организацията е чилийският поет Луис Ариас Мансо. В нея членуват хиляди поети от всички континенти на земята. В ръководството на общността са също българинът Атанас Ванчев дьо Траси – доктор хонорис кауза на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, и чилийската поетеса Маги Гомес Сепулведа.
Посланик на Движението за България е поетесата Виолета Бончева. Българската секция наброява 37 души. От тях 11 ще участват в срещата във Велико Търново. Това са Бина Калс, Роза Боянова, Станка Бонева, Виолета Бончева, Керка Хубенова, Ели Видева, Елен де Гори, Митко Ламбов, Виолета Христова, Ружа Велчева и Снежана Иванова (през 2011 година поетесата получи наградата „Сеферис“ в Лариса, Гърция, на XXII-ия Световен конгрес на поетите, организиран от United Poets Laureate International и Poetas del Mundo).
Посланиците на Световното движение на поетите ще четат свои стихове от 18:00 ч. в РНБ „П. Р. Славейков“, а Виолета Бончева ще разкаже повече за организацията със седалище Чили. Поетите ще представят свои книги, ще споделят бъдещите си творчески планове. Водещ на срещата е Ружа Велчева.
На 28 юни, събота, от 10:00 ч. поетите ще рецитират свои стихове пред Паметника на Асеневци и ще се насладят на магията на старопрестолния град. Срещата е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.