26.04.2014 14:30

Даниел Панов приветства членовете на Висшия адвокатски съвет

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов приветства членовете на Висшият адвокатски съвет, които проведоха своя тържествена конференция в сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание". Събитието бе посветено на 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция.
Професор Лазар Груев – председател на Върховен касационен съд, Ралица Негенцова – председател на Висш адвокатски съвет, Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий бяха сред официалните гости. Организатор на събитието бе г-жа Веселка Коева – председател на Великотърновска адвокатска колегия. Конференцията бе открита от звън на звънеца, с който е било открито Учредителното събрание.
Пред близо 300 представители на адвокатската колегия от цялата страна кметът на Община Велико Търново г-н Даниел Панов поднесе приветствие, в което припомни, че именно в тази сграда преди 135 години е поставено институционалното начало на Третата българска държава. Формиран е духа и е оформена философията на българският конституционализъм. Поставено е началото на българското приобщаване към Европа, като институции, обществена и политическа практика, духовност и култура. Господин Панов припомни, че още от Учредителното събрание започва един дълъг и сложен процес на утвърждаване ролята и значението на органите на местно самоуправление. „135 години дебати и разговори за необходимостта от реална децентрализация в България все още е актуален“, отбеляза кмета на Община Велико Търново. Той пожела на всички участници в авторитетният и престижен форум да отнесат със себе си от Старата столица поне частица от духа на създателите на българската държавност и от неповторимата атмосфера на Старата българска столица.
Господин Панов бе удостоен с благодарствена грамота от името на Висш адвокатски съвет, връчена от госпожа Ралица Негенцова. Всички участници във форума бяха закичени с кокарди с логото на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата.
За втори път бе показана театралната възстановка на откриването и част от дебатите, състояли се по време на Учредително събрание, която върна гостите в атмосферата, в която е възникнал българският парламентаризъм.
Вълнуваща и интересна лекция за значението и пътя на създаването на модерните държавни институции и конституционализъм изнесе преподавателят във Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ професор Милко Палангурски.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.