28.05.2012 12:41

Даниел Панов връчи наградата “24 май“ на дванайсетокласничката Лора Павлова

“Ние българите сме благословени да бъдем единствения народ, който почита и празнува своята писменост, култура, просвета, изкуства. Имаме духовната отговорност да продължим традицията да се прекланяме пред паметта и делото на създателите на нашата  писменост, на духовните покровители на Европа Светите братя Кирил и Методий. Този социален и културен феномен не е случаен. Едва ли има друг народ, който в такива екстремни исторически условия да е оцелял векове наред, благодарение на своята писменост и култура,” каза  в празничното си приветствие към великотърновци кметът на общината Даниел Панов.

Той честити най-българския празник – 24 май на всички, дошли да го споделят в центъра на града.

Пред МДТ “Константин Кисимов” се събраха представителните блокове на детските градини, основните и средните училища във Велико Търново, участвали в празничното шествие. То тръгна от площад “Велчова завера”, водено от  духовия оркестър на Общината с диригент Хараламби Попов и възпитаници на Неделното училище към църквата “Св. Никола”. Иконите на “Св.Богородица”, “Св. Патриарх Евтимий”, ликовете на Светите братя Кирил и Методий предвождаха блоковете, в които участваха над 500 деца и ученици, заедно със своите преподаватели. Най-атрактивни отново бяха малчуганите от великотърновските детски градини.

“Благодаря на всички дейци на образованието, науката, изкуството и културата, които правят от Велико Търново горд и достоен наследник и продължител на светлите традиции на Търновската книжовна и художествена школа. Благодаря на всички учители и университетски преподаватели за сърцатата им работа”, каза още в празничното си слово кметът Даниел Панов. В него той подчерта, че с гордост връчва наградата “24 май” на отличен и отличил се ученик, защото тя е практическото потвърждение на политиката на Общината да инвестира в образованието на младите хора. Да ги стимулира да стартират своята кариера и да дават приноса си  за развитието на Велико Търново. Решението на Великотърновския общински съвет за удостояване на ученичката Лора Павлова с наградата “ 24 май” прочете председателят Николай Ашиков.  Лора завършва паралелка с немски език в Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” с пълно отличие. Приета е да продължи образованието си в Университета във Фрайбург и е номинирана за пълна стипендия за следване в Германия. Стипендията е на Немската служба за академичен обмен и се дава на най-талантливите и перспективни ученици, владеещи отлично езика. “Наградата “24 май” е парична в размер на левовата равностойност на 1000 евро”, обяви при връчването й кметът Даниел Панов.    Носителката й Лора Павлова благодари на Общината за инициативата, на семейството си за подкрепата, на своите преподаватели и ръководството на Езикова гимназия, чийто възпитаник е. “Наградата “24 май” е едно изключително престижно отличие и  признание за труда“, подчерта в изказването си Лора.

Таланти от детските заведения, училищата и ВТУ пяха, рецитираха и танцуваха на импровизираната сцена пред МДТ “Константин Кисимов” в празничния ден. Той започна  с традиционната среща на кмета с дейци на науката, културата, образованието и изкуството. В ритуалната зала на Общината наздравица вдигнаха десетки преподаватели, учители, актьори, художници, общественици.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.