02.04.2014 12:00

Международен фестивал на туристическия филм “На Източния Бряг на Европа”

За 10-та поредна година, във Велико Търново, в дните от 10 до 13 април, ще се проведе Международният Фестивал на туристическия филм “На Източния Бряг на Европа”. Единствен по рода си за България, фестивалът е на път да се превърне в международно събитие от световен ранг.
От 2005 година до днес фестивалът се провежда съвместно с ежегодното международно туристическо изложение „Културен туризъм”, Велико Търново. Двете събития се допълват и взаимно обогатяват, което се дължи на успешното партньорство.
Форумът се превърна в място за среща на филмови компании, създатели и екипи на филмови продукции, арт директори и други творчески представители с водещи фигури от туристическия бранш и инвеститори в туристически бизнеси.
За тазгодишното издание на фестивала бяха получени 77 филма. До предварителната селекция бяха допуснати 63 филма от 23 държави. Фестивалът ще посрещне близо 50 чуждестранни и български гости за своя юбилей. Сред тях ще са директори на най-големите туристически филмови фестивали в Кан и Берлин, филмови продуценти от цял свят, представители на посолства и чуждестрани мисии за България, експерти по туризъм на български общини, представители на Министерство на икономиката и енергетиката, Национален филмов център, сдружения на български туроператори и туристически агенции. В своята програма фестивалът е разработил интересни прожекции и събития за широката публика от страната и Велико Търново.
Най-добрите филми в света от последните 2 години за пътешественици и дестинации ще бъдат излъчени по време на фестивалните прожекции в 3 поредни дни.
Модулът “Филмови спомени”, организиран в клуб “Мелон”, ще покаже два документални филма на културна и туристическа тематика от 70-те и 80-те години на миналия век като публиката ще има удоволствието да се срещне с техни създатели.
В модулът “Киното и града” ще може да се види кино комедията “Старинната монета” от 1965 година, показващ българското черноморие от онова време и “Островът” - съвременен филм на Камен Калев за остров “Св. Анастасия”. Публиката ще се запознае и с най-новия туристически продукт, стартиращ от предстоящия сезон в Бургас - посещение на острова с корабче.
Модулът “Специална фимова колекция” ще събере в клуб “Таралеж” на Самоводска чаршия почитатели на документални филми за изкуство и култура. Всички прожекции на фестивала са със свободен достъп.
На своето юбилейно издание през 2014 година фестивалът се надява да утвърди своите престижните позици не само сред българската общественост и институции, но и да го превърне в разпознаваемо международно културно събитие, атрактивно за продуценти и филмотворци от цял свят. Всички прожекции на фестивала са със свободен достъп. За разлика от предходните години, тази година ще има и специална награда за публиката. Наградата е в духа на Фестивала и е свързана с пътешествие - невероятна 6-дневна екскурзия за двама до островите Санторини в Гърция, осигурена от нашите приятели „Елфи Турс“, които повече от 15 години предлагат комплексни туристически услуги в България и чужбина. Един късметлия, който е дошъл на нашите прожекции и си е пуснал талонче за участие, ще спечели мечтаното пътуване. Повече информация може да намерите на интернет страницата на събитието.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.