25.03.2014 09:00

Велико Търново обмени идеи с италианските кандидати за Европейска столица на културата 2019

Представители на пет италиански града кандидати за Европейска столица на културата 2019 обмениха идеи с творческата общност и екипа, подготвящ кандидатурата на Велико Търново за престижното звание. Срещите се проведоха в Археологическия музей на празника на града 22 март. Гостите от Равена, Сиена, Лече, Матера и Перуджа представиха своите кандидатури, обмениха идеи и обсъждаха възможностите за съвместни проекти с представителите на обществения и неправителствен сектор от нашия град в областта на културата и изкуствата. Акцент в срещите бе прилагането на добри практики и модели за развитие на културния сектор на международно ниво, приноса към европейската култура, както и обхващането и активното включване на гражданите в различните инициативи и проекти.
„Благодарим за многото идеи, които успяхме да обменим, за възстановяването и събуждането на чувството за принадлежност, което да преобразим в нещо, което ще донесе икономически принос на нашите исторически градове. Срещите през тези дни ще успеят да реализират взаимни проекти и се надяваме, че това ще доведе до възможност за бъдещо развитие на градовете“, обобщи от името на италианските градове българката Мария Борисова, която заедно с Пиеркарло Петироси представяше екипа на Перуджа.
Независимо кой български и италиански град ще стане Европейска столица на културата през 2019 година създадените контакти между кандидатите трябва да се поддържат и развиват, за да не се изгуби енергията, вложена до този момент, която е силен инструмент за местните общности, подчерта Ирис Манца от Лече.
С италианските делегации се срещна и кметът на Велико Търново Даниел Панов и неговите заместници Снежана Данева–Иванова и Ганчо Карабаджаков. Даниел Панов благодари за посещението и подчерта значимостта на участието в конкурса за Европейска столица на културата за икономическото развитие и бъдещето на болярския град.
На срещата Карло Инфантино - координатор международни отношения Европейска столица на културата Сиена 2019, покани кмета Даниел Панов и екипа по кандидатурата на Велико Търново да посетят италианския град на 10 и 11 май тази година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.