16.05.2012 13:23

Среща между кмета на Велико Търново и холандския посланик у нас завърши с обещание за партньорство

Кметът на Община Велико Търново г-н Даниел Панов се срещна с Посланика на Кралство Холандия Негово Превъзходителство г-н Карел ван Кестерен.

По време на срещата кметът на Община Велико Търново предложи на Негово Превъзходителство да избере град в Холандия, с който Велико Търново би могъл успешно и ефективно да си партнира в областта, както на културата и културно – историческо наследство, така и в партньорство между университетите. Посланикът заяви, че ще се консултира при избора на подходящ град за побратимяване с Холандската асоциация на общините

Г-н Кестерен заяви, че в Холандия има много български студенти, много от които вероятно и от Велико Търново. Той изрази задоволство, че младите хора се представят много добре в Холандия и са най-добрата реклама на страната ни.

Кметът на общината изрази впечатлението си, че особено успешно и ефективно е партньорството с посолствата в много сфери – както в културата и културно – историческото наследство, така и в областта на бизнеса, но най-ефективни са връзките и контактите между Велико Търново и посолствата, с които града има сключени договори за побратимяване с градовете от съответните страни.

Даниел Панов обяви пред Негово превъзходителство намерението Велико Търново да бъде домакин на дипломатическия корпус във връзка с издигане кандидатурата на Регион Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Негово Превъзходителство заяви личното си разбиране и мнение, че е редно избраният за културна столица на Европа град да бъде извън действащата административна столица.Той смята, че е редно част от дейностите да бъдат изнесени извън столицата на държавата.

Беше обсъдена възможнстта за организиране на събития за популяризиране на Холандия във Велико Търново. Допълнително ще бъде обсъдена възможността да се организират и проведат „Дни на Холандия”.

На въпрос на Негово Превъзходителство попита кои са основните предизвикателства пред управлението на общината и региона Даниел Панов посочи като основни дейностите и усилията за подобряване състоянието на инфраструктурата и реализцията на европроектите. Кметът изрази убеждението си, че трябва да се ускори работата по европейските проекти.  Предизвикателство е участието в кандидатстване по европейски проекти за развитие на градската среда и паметниците на културата. Грижата за сградите, които са частна собственост, а имат статут на паметници на културата, също беше посочена от кмета като сериозен проблем.

Даниел Панов предложи да се организира и проведе бизнес форум, на който да се обсъдят възможностите за холандски инвестиции в града и региона.Обсъдена беше възможността да се потърсят контакти и между производителите на цветя.

Кметът представи добрите транспортни и комуникационни възможности на града и региона, сред които предстоящото изграждане на трансграничния пътен коридор Букурещ-Истанбул, който ще минава край Велико Търново, възможността за концесия на летището в Горна Оряховица, както и средищното място на града за ж.п. транспорта в България.

Посланикът заяви, че е впечатлен от множеството проекти и инициативи, които се реализират във Велико Търново и региона.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.