20.03.2014 09:00

Изложба представя съкровищата на столичния Търновград на 22 и 23 март

Над 100 предмета от злато, сребро, скъпоценни камъни и монети, свързани с българския царски двор и столичната аристокрация - търновските боляри ще представи Регионален исторически музей в изложба "Съкровищата на столичния Търновград". Експозицията е по повод празника на Велико Търново и може да се види само на 22 и 23 март в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“. Тя ще бъде подредена на втория етаж в непосредствена близост до сцените, пресъздаващи коронацията на цар Калоян и пленяването на латинския император Балдуин Фландърски през 1205 г. при Адрианопол и ще обогати и онагледи  мултимедийната експозиция.
За първи път на едно място ще бъдат представени артефакти от XI в. до XIV в., открити при проучвания на църквите „Св. 40 мъченици“, „Св. Св. Петър и Павел“ и на крепости Царевец и Трапезица. В изложбата са включени всички осем златни пръстени-печати открити във Велико Търново, сребърни и златни наушници, обеци, различни пръстени със скъпоценни камъни, сребърни и позлатени копчета гривни, монети.
Куратор на изложбата е гл. ас. д-р Евгени Дерменджиев от РИМ - Велико Търново. "Съкровищата на столичния Търновград" може да се види на 22 март от 10:00ч. до 18:00ч. с вход свободен и на 23 март от 10:30ч. до 17:30ч. срещу билет за посещение в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.