27.02.2014 10:00

Над 50 града в Европа закичват мартеници в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за 2019 година

Над 50 града в Европа ще закичат мартеници в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата на 1 март. Така те ще се включат в инициативата „Мартеницата – българският символ в Европа“, която за втора година популяризира зад граница червено-белия символ за здраве, щастие и плодородие и проекта на болярския град за 2019 година.
Еднометровите мартеници, изработени от доброволци ще бъдат поставени на емблематични места в побратимени на Велико Търново градове, както и такива, които са били или им предстои да са Европейска столица на културата, както и италианските градове Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена, които продължават надпреварата за Европейска столица на културата 2019.
Големи мартеници ще бъдат сложени и в Габрово, Дряново и всички общини от региона, които подкрепят кандидатурата на Велико Търново за носител на най-престижния приз за култура на Стария континент. Като част от инициативата на 1 март еднометрови мартеници ще украсят знакови места и във Велико Търново.
Самата Баба Марта ще пристигне с файтон в старата столица, за да зарадва малки и големи. Митичната старица, която ту се радва, ту се сърди и така променя врeмето, ще бъде придружена от внучката си Мартенка. Двете ще обиколят града в първия ден на март на писан файтон, окичен с мартеници. Първата спирка на возилото ще е в 10:30ч. пред МДТ „Константин Кисимов“. След това файтонът ще се отправи към площада пред Царевец, където в 11:05ч. Баба Марта ще поздрави децата, гражданите и гостите на града. В 11:40ч. засмяната старица и внучката й ще се срещннат с децата, дошли на куклен театър в читалище „Искра“. На всички спирки Баба Марта ще раздава мартеници с логото на Велико Търново за Европейска столица на културата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.