21.01.2014 11:00

Международното жури високо оцени кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

В публикуваният на сайта на Министерство на културата доклад на международното жури, което оцени кандидатурите на българските градове Велико Търново получава много висока оценка.
Старата столица е единственият от четирите класирани за финала градове – кандидати, който получава признанието за иновативен подход в решаване на посочените в рамките на кандидатурата проблеми.
Високо е оценен избора на темите за „щастие” и „благосъстояние”, като все по-често присъстващи в дневния ред на Европа и Света.
 
Цитати от оценките на журито:

„Журито даде висока оценка на яснотата и ентусиазма по време на представянето. Стратегическите въпроси, пред които е изправен градът, увеличаващият се брой туристи, пребиваващи за кратък период и фрагментираните общности в града бяха добре представени. Общият подход да се решават тези проблеми чрез промяна в поведението, свързано с културните дейности, е новаторски. „Щастието“ и „Благосъстоянието“ са теми, които все повече присъстват в дневния ред на Европа и в световен план. Журито оцени участието на граждани от други европейски държави, които сега живеят във Велико Търново, като израз на европейското измерение. Предложените проекти във формуляра за кандидатстване са с интересен подход към европейското измерение”.

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.