09.11.2023 21:00

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: В името на Старата столица и общината да градим мостове, а не да ги горим

Венцислав Спирдонов бе избран за председател на Общинския съвет

В залата на обновения и реставриран музей „Възраждане и Учредително събрание“ се състоя тържествената откриваща сесия на Великотърновски общински съвет за мандат 2023-2027. По време на заседанието, ръководено от областния управител Ивайло Здравков, клетва положиха кметът Даниел Панов, кметовете на населените места от общината и общинските съветници. Благослов отслужи отец Славчо.
Даниел Панов е първият в историята на Велико Търново кмет, който е избран да управлява града и общината за четвърти мандат. В словото си по време на сесията той призова общинските съветници за разум, отговорност и работа в името на гражданите, изразяваща се в постигането на единство, баланс и намиране на пресечните точки.
Три пъти съм полагал клетва като кмет на община Велико Търново. Уверявам ви – на четвъртия път е различно! Отговорността не намалява, дори напротив – увеличава се. А чувството на дълг е все така силно. Защото Велико Търново не е обикновен град! Велико Търново е велик град, чието име се изписва само с главни букви!
През изминалите четири години преодоляхме много трудности. Преживяхме времена, в които изборът беше само един – грижа за хората. В немалка част от това време бяхме сами – държава нямаше. И мога ясно и категорично да го кажа на висок глас. Но въпреки това – справихме се. Развитието на Велико Търново и населените места от общината ни не спря. Да – темпото се забави, но така бе за всички общини.
Изминалата предизборна кампания извади наяве във Велико Търново най-тежката последица от кризата – разделението между хората. На кого бе нужна тази омраза? Кой спечели от острия тон, спекулациите, лъжите, очернянето на любимия ни град?  Днес мога да погледна всеки от вас в очите! В нито един момент не си позволих да говоря с езика на омразата! С тежките думи на разделението. С фалша на популизма. С тежестта на лъжите!
За Велико Търново може да се говори само с добро. С уважение и почит. Велико Търново е нашият общ дом. Всяка вечер, когато се прибера при моето семейство, мога да заспя с чиста съвест. Защото всеки ден от изминалите 12 години съм работил само единствено в името на Велико Търново и по-добрия живот за нашите съграждани от Старата столица и красивите ни населени места. Така ще продължа да работя всеки един ден и в следващите четири години“, категоричен бе Даниел Панов.
Новоизбраният кмет продължи: „Днес моята ръка е протегната към всички общински съветници. Въпреки злобата и клеветите, изсипани върху мен през последните 45 дни. Време е да сложим край на разделението. Време е  да работим заедно – това очакват гражданите от нас. Така, както са завещали предците ни с мъдростта „Съединението прави силата“, изписана първо на Читалище „Надежда“ и после в София. Заедно и с добро – важно е градим мостове, а не да ги горим“.
Панов подчерта, че това е начинът за решаване на проблемите, изведени на всеки план във всички общини – инфраструктура, водоснабдяване и канализация, екология, обществен транспорт и устойчивата градска мобилност. И посочи и още приоритети в новия мандат -  опазване на старините ни, развитие на културата и културния туризъм и утвърждаване на марката „Историческа и духовна столица“.
За всичко това ни е нужна и подкрепата на държавата и депутатите. Много работа ни предстои, за да намерим разумния път към решаването на всички въпроси. Но все пак вярвам ,че ще намерим този път и уверено ще вървим по него“, завърши Панов.
За председател на Великотърновски общински съвет бе избран Венцислав Спирдонов, за когото това е трети мандат начело на местния парламент. Клетва положиха и избраните кметове на кметства в общината. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.