07.09.2021 14:00

Занаятчийско градче оживя в центъра на Велико Търново

Занаятчии и селскостопански производители от цяла България гостуваха във Велико Търново за тридневния занаятчийски базар „FairDeal”, провел се в централния парк „Марно поле“ в периода 04-06 септември. Бяха изградени над 30 къщички за пазителите на българските продукти и старинни занаятчийски техники. Своеобразното занаятчийско градче привлече интереса на великотърновци и гостите на града, а широката паркова площ и организацията по спазването на противоепидемичните мерки позволиха спокойното протичане на тридневния форум.
Участниците представиха достойно голяма част от етнографските области в България – Северняшка, Тракийска, Родопска, Добруджанска и Шопска, с характерните традиции, обичаи и занаятчийски техники. Оформени бяха и щандове за традиционния български вкус и кулинария.
Базарът бе продължение на реализирания от Община Велико Търново проект „FairDeal – мрежа-платформа за бърза доставка на уникални занаятчийски продукти в района на трансграничното сътрудничество“, финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020. Всички участници в събитието проявиха завиден интерес към електронната платформа FairDeal - https://fairdeal.bg, създадена по проекта. Чрез нея  всеки може да създаде безплатно собствен електронен магазин за извършване на търговия. Платформата бе представена от екип от общинска администрация, начело с ръководителя на проекта Павел Христов, който на място показа как работят електронните магазини и защо те са нова и отлична възможност за производителите за реклама, маркетинг и търговия чрез интернет.
Гостуващите на базара производители изразиха надежда, че занаятчийския форум във Велико Търново ще се превърне в традиция, а нормализирането на живота след пандемията ще позволи широко участие и на гости от румънски партньорски региони.

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.