09.07.2019 14:00

Одобрен е проектът за интегриран градски транспорт във Велико Търново

Над 11 милиона лева ще бъде инвестицията в инфраструктура, информационни системи и подвижен състав

Одобрен е проектът на Община Велико Търново за интегриран градски транспорт, който бе подаден пред Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Със заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и ръководител на оценяващата структура Деница Николова, инвестиционното намерение получава положителна резолюция. Предстои подписване на договор за осигуряване на безвъзмездната финансова помощ.
Над 11,1 милиона лева ще бъдат вложени в инфраструктурата на Старата столица, внедряване на съвременни информационни системи за градските превози и паркирането, както и закупуване на подвижен състав – електрически автобуси. С мерките ще бъдат реализирани нови решения, целящи качествено подобрение както на транспортните услуги, организация на движение и престой, така и на уличната инфраструктура.
Чрез реализацията на проекта ще бъде извършен основен ремонт на целия булевард „България“ – по него се движат основните градски линии с номера 2, 4, 5, 9 и 110, а оттам ще минава и новия градски маршрут, по който ще се движат електрическите автобуси. Изцяло преустроени ще бъдат две натоварени кръстовища. Първото е пресечката на булевард „България“ и улиците „Краков“, Освобождение“, „Полтава“ и „Беляковско шосе“. Там ще бъдат оформени и 41 паркоместа. Второто кръстовище обхваща улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Цар Тодор Светослав“ – до Летния театър.
Със средства по проекта ще бъде изграден и пешеходният надлез над улица „Магистрална“, който ще свърже района на Търговски парк Велико Търново с парк „Никола Габровски“.
Друга от мерките залага създаването на два буферни паркинга – в района на бившето Сержантско училище и в местността „Френкхисар“ /под Балдуиновата кула/. Общият брой на паркоместата ще бъде близо 300 – както за автомобили, така и за автобуси.
Между двата буферни паркинга и основните туристически забележителности ще пътуват три електрически автобуса, които ще бъдат закупени със средства по проекта. За целта е разработена нова основна линия от общинската транспортна схема, която бе одобрена и от Общинския съвет. Предвидено е и осигуряването на зарядна станция за нуждите на подвижния състав, който ще е с най-висока степен на екологичност поред стандартите на Европейския съюз.
За оптимизация на градските превози и повишаване на качеството на услугата ще бъде внедрена съвременна информационна система. Тя включва както монтирането на дигитални табла по натоварените автобусни спирки, така и създаването на контролен център за контрол и управление на транспортната организация. Информационна система ще бъде внедрена и за паркингите – тя също ще бъде управлявана от контролния център. Така ще бъде облекчена както работата на синята зона, така и на останалите обекти за спиране и престой.
За оптимизиране на трафика във Велико Търново ще бъдат модернизирани четири светофарни уредби.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.