02.06.2019 14:00

Велико Търново се преклони пред Христо Ботев, открит бе паметник на бележития българин

Кметът Даниел Панов: „До ден днешен Ботев живее във всеки от нас“

Велико Търново се преклони пред Христо Ботев. В старопрестолния град бе открит паметник на големия български революционер и поет. Монументът се намира в градинката до сградата на централната поща.
Бюстът на Ботев е бил съхраняван в Националния военен университет „Васил Левски“ в продължение на близо 40 години, а наскоро бе дарен на Община Велико Търново и впоследствие – реставриран.
Паметникът бе открит от кмета на града Даниел Панов и ученици от ОУ „Христо Ботев“. Да почетат бележития българин се бяха събрали много великотърновци, а също и представители на различни институции, организации и сдружения. Патриотично настроение създаде хор „Пъстра китка“ от с. Самоводене, а отец Давид Йовчев освети мемориалния символ.
В словото си Даниел Панов подчерта, че е възродена традиция, прекъсната повече от четири десетилетия. „Възстановяването на паметника на Ботев бе наш дълг към великия български герой, бе наш дълг и като жители на Историческата и духовна столица на България. Велико Търново ревностно пази паметта за величието на Асеневци, за героизма на цар Иван Шишман и св. Патриарх Евтимий, за петвековната борба за свобода, сред чиито икони са Дякон Левски и Христо Ботев. Благодаря на всички, които помогнаха и се ангажираха с тази родолюбива инициатива – комитет „Васил Левски”, фондация „Христо Ботйов“, Национален военен университет, архитект Драгомир Йосифов, фирма „Планекс“, която изпълни нужните строителни и благоустройствени дейности“, каза в словото си кметът Панов и припомни, че след Освобождението търновци първи в България почитат Ботев, а в града са живели съпругата и дъщерята на големия българин – Венета и Иванка Ботеви.
„Думите не могат да опишат величието на Христо Ботев. До ден днешен, от Околчица духът му гордо брани България и българския народ. До ден днешен Ботев живее във всеки от нас. Но най-хубавото е, че живее в младите великотърновци. За поредна година близо 100 ученици и младежи от старопрестолния град преминаха по стъпките на Ботевата чета в традиционния национален поход. Благодаря им за тази чудесна проява на родолюбие. Благодаря и на техните родители, семейства и учители. Вярвам, че всеки от нас днес е замислил за заветите на Ботев, Левски, Раковски, Хаджи Димитър, Караджата, на нашите предци – знайни и незнайни мъже и жени, възрожденци и книжовници, отдали живота си за това да ни има днес. Нека наша кауза бъде да създаваме условия за все по-доброто бъдеще на децата и младите хора. Христо Ботев и българските герои живяха и се бориха, за да ни има на днес, за да бъде България свободна, независима и силна европейска държава.  А наш дълг е да сме единни и да работим за децата на Велико Търново и на Родината. Защото те са бъдещето и те трябва да бъдат над злободневието, над личните и особено над политическите стремежи. Така ще докажем, че сме достойни наследници на онези, за които днес звучаха сирените“, завърши Даниел Панов.
Венци и цветя в знак на признателност към героите, загинали за свободата на България, бяха поднесени пред паметника „Майка България“. Кметът Даниел Панов отдаде почит  заедно с по-малкия си син Ивайло.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.