17.09.2018 15:30

Велико Търново посрещна новата учебна година с ръст на учениците

8500 деца и младежи влязоха в класните стаи

С ръст на учениците Велико Търново посрещна днес новата учебна година. 8500 деца и младежи влязоха в класните стаи на училищата в Старата столица и общината. Повече спрямо годината са и първокласниците, които са над 700.
Кметът Даниел Панов уважи тържествата за откриване на учебната година в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ и СУ „Емилиян Станев“.
„Първият учебен ден носи тържествен и празничен дух и символизира голямата роля, която образованието има – просветата е основен стълб в развитието на нашата държава и винаги е било на почит от нашия народ. Днешният ден е особено важен за първокласниците. Ехото от първия звънец, образът и думите на първия учител, прелистването на първия буквар и изписването на буквите – тези мигове са особено вълнуващи и радостни. Помним ги с усмивка на лице цял живот. Скъпи деца, бъдете сигурни, че училището е ваш втори дом, а вашите учители са както ваши наставници, така и приятели“, обърна се Даниел Панов към най-малките ученици в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и СУ „Емилиян Станев“.
Градоначалникът призова възпитаниците на трите училища да ценят времето, прекарано в клас, да уважават и почитат педагозите. „Доброто и качествено образование е ключът към бъдещите ви успехи. А учителите са тези хора, които ще ви помогнат да намерите този ключ“, бе посланието на кмета на Велико Търново. Той подчерта, че всеки успех на учениците, постигнат от състезания или олимпиади, е гордост за града.
„Гордейте се, че учите във Велико Търново – историческата и духовна столица на България, средище на българския дух, култура, традиции и обичаи“, каза още Даниел Панов на учениците, а към абитуриентите се обърна с думите винаги да носят частица от Старата столица в сърцата си.
Подаръци имаше за малчуганите от подготвителните групи в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и СУ „Емилиян Станев“. Те получиха комплекти с образователни материали, дарени от младото семейство Стойнови и от председателя на комисията по здравеопазване в Общинския съвет и изявен хирург – д-р Николен Стойнов.
Кметът Даниел Панов посети също ОУ „Христо Ботев“ и Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Той благодари на учителските колективи, че са приели образованието на децата не като служебно задължение, а като кауза.
Заместник-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, проф. Георги Камарашев и Ганчо Карабаджаков гостуваха в ОУ „Петко Р. Славейков“, Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов“ и Частна професионална гимназия „Аркус“. Председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов уважи тържествата в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.