28.07.2018 12:00

Италианският архитект Андреа Д’Антраси: „Велико Търново е много колоритен град”

Италианският архитект Андреа Д’Антраси гостува във Велико Търново по случай обявения по инициатива на кмета Даниел Панов международен архитектурен конкурс за нов градски център, който е под мотото „Ново сърце за Стария град”. Д’Антраси е част от висококвалифицираното жури, което оценява проектите от цял свят за градоустройствено решение за терена на Старото военно училище и за първата сграда – експозиционен център.

„Велико Търново е много колоритен град. Харесва ми размерът на сградите, мащабът им. Печелившият проект за новия градски център трябва да съчетае съвременните архитектурни решения с историята, с околните пространства и природата. Много важен момент е зеленината и пейзажът да бъдат запазени. Именно това привлече вниманието ми към конкурса, защото е заложено в условията”, каза арх. Д’Антраси по време на публичната лекция, която той изнесе в голямата зала на Община Велико Търново.

Събитието премина при много голям интерес – над 200 бяха посетителите, като сред тях имаше както великотърновци, така и гости на града от страната и дори от чужбина. Андреа Д’Антраси представи опита си и работата си по редица проекти за градоустройствени решения и съвременни сгради в цял свят – САЩ, Италия, Китай, Австралия и др. 

Журито, оценяващо проектите в конкурса за нов градски център на Велико Търново, е с председател проф. Георгий Станишев. Освен арх. Андреа Д’Антраси /Италия/, в състава на комисията влизат още арх. Хеле Джул /Дания/, проф. Доминик Роялд /Франция/, проф. Андрю Йеомен /Англия/, арх. Андрей Чернихов /Русия/, главният архитект на Велико Търново Николай Малаков и архитектите от Старата столица Лора Бъчварова и Юрий Любомирски.

Класираните проекти ще бъдат обявени тази вечер в 19,30 ч., когато започва пресконференцията на журито. Брифингът ще бъде във фоайето на Етаж 3 в сградата на общината.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.