29.05.2018 17:00

Магистрала „Хемус“ стига до Велико Търново след три години

Автомагистрала „Хемус“ ще достигне Велико Търново през 2021-а година. Добрата новина стана факт по време на втората национална дискусия за доизграждането на аутобана, провела се в Старата столица при особено голям интерес.
Регионалният министър Николай Нанков съобщи, че са налице реалните предпоставки АМ „Хемус“ да е напълно завършена в началото на 2024-а г.
Форумът бе иницииран от вестник „24 часа“, а модератор бе собственикът на издателската къща на реномирания ежедневник Венелина Гочева. Дискусията бе открита от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов. Той подчерта, че от изключително голямо значение за икономиката на Северна България е разглеждането на магистрала „Хемус“ и на високоскоростния път Русе – Велико Търново като едно цяло.
Даниел Панов подчерта, че правителството на Бойко Борисов за първи път е издигнало двете магистрали като приоритетни проекти от национално значение. Министър Нанков припомни, че до месеци ще стартира строителството на две отсечки от АМ „Хемус” – от Ябланица до местността „Боаза“ и от Белокопитово до Буховци. През август ще бъдат обявени процедурите за строителство на следващите 52 километра до разклона Ловеч – Плевен, както и процедурите за инженеринг на още 85 километра до Велико Търново. Съ скоростна връзка ще бъде осигурено обслужването на икономическата зона и летището в съседна Горна Оряховица.
„Още по-добрата новина е, че АМ „Хемус“ и скоростният магистрален път Русе – Велико Търново действително са разглеждани като едно цяло. За пореден път бе потвърдено, че те са приоритети на настоящето правителство, защото ролята им за икономическото възраждане на цяла Северна България е огромна. Министър Нанков и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов увериха, че реалният срок за строителството на трасето между крайдунавския град и Старата столица е до края на 2021-а година, а още през тази година ще стартира изготвянето на парцеларните планове и отчуждаването на земи. Възможност за независимо финансиране ще осигури въвеждането на тол-системата, което ще се случи още през следващата година, подчертаха двамата.
Даниел Панов припомни голямата роля на народния представител от Великотърновски регион и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов както за приоритетното значение на двете магистрали, така и за приближаването на „Хемус“ до Велико Търново.
Дейно участие в срещата взеха народни представители от всички политически сили, кметове от Северна България, експерти по пътно строителство, представители на бизнеса, както и много граждани.
„Старата столица е пример как може да има консенсус по важните за страната ни въпроси. Нека продължим да бъдем единни в името на развитието на Велико Търново, региона и цяла Северна България”, обърна се Панов към аудиторията на финала на срещата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.