16.03.2018 10:45

Първият в България Поезиомат ще вдъхновява великотърновци и гости в парк Марно поле

Джубокс за поезия на обществени места – Европейска инициатива Нощ на литературата

За поредна година Община Велико Търново се присъединява към европейската инициатива Нощ на литературата, организирана в партньорство с Чешкия културен център в България, на 9 май т.г.
В Нощта на литературата ще бъдат представени произведения на знакови европейски автори, четени от известни и обичани дейци на културата и изкуствата от града. Като съпътстващо събитие, по инициатива и покана на Чешкия културен център, в града ни от 15 март до 27 април ще гостува поезиомат - джубокс за слушане на поезия, който ще бъде монтиран вляво от централния вход на парк „Марно поле“, зад Военния клуб.  Поезиоматът съдържа 20 стихотворения, представени на оригиналния език и в превод на български. Репертоарът включва 21 творби на различни съвременни европейски поети, включително български, които представят страната си или съвременността като цяло, записани на звукови файлове, които се избират с бутонна система за управление. Автор на проекта е Ондржей Кобза от Чехия, а Велико Търново е първият български град, в който поезиоматът ще бъде монтиран през тази година.
На 19 март от 17:00 ч. Община Велико Търново организира събитие тип „флаш моб“, на което ще бъде представен поезиомата, а млади поети и музиканти от Велико Търново ще представят в неформална обстановка свои произведения.
Каним местни поети, музиканти, хора на изкуството и любители на поезията да присъстват и да представят свои или любими чужди произведения. (повече информация за събитието можете да намерите на страницата му във фейсбук, която ще бъде активна след 15 март).
Повече за поезиомата
Вече можете да видите Поезиомат в Прага (чешка ъндърграунд поезия), в Марианске Лазне и Оломоуц в Чехия, в Киев (антивоенна поезия), в Москва, Лондон и Брайтън (млади съвременни европейски поети), във Венеция (поставен специално за Архитектурното биенале), в Ню Йорк (the Beat Generation) и понастоящем се подготвя монтирането на Поезиомат в Берлин, Брюксел и Лодз.
Звуковата инсталация се основава на принципите на звуковите устройства или инструменти като мегафон и грамофон. Съоръжението е изработено от стомана. Състои се от три части, които се сглобяват, след като то е инсталирано на определено място. Вътре има електронна система, базирана на Ардуино хардуер и софтуер с отворен код. Устройството има бутонна система за управление, която позволява на всеки лесно да избере любимите си стихотворения. Това е основната функция на Поезиомат. Избери стихотворение, натисни копчето, изслушай записа.
Целта на чешките автори на проекта е да се изпълни публичното пространство с художествени концепции и по този начин да позволи на хората да се докоснат до изкуството на места, на които не очакват. Това е причината да внесем Поезиомат – или по-точно поезията – на известни площади и улици, както и в зоните за почивка като парковете и междужилищните пространства.
Проектът се осъществява с подкрепата на Чешките центрове в Европа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.