22.09.2017 16:30

Хиляди празнуват 109-годишнината от българската Независимост във Велико Търново

Старата столица е национален център на честванията

Хиляди души от цяла България и многобройни туристи от целия свят празнуват 109-та годишнина от обявяването на българската Независимост във Велико Търново. Старата столица е национален център на честванията, които започнаха още в ранни зори в църквата „Свети Четиридесет мъченици“. Сред гостите на светата литургия бяха кметът Даниел Панов, заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на най-голямата парламентарна група и депутат от Велико Търново Цветан Цветанов, министрите на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството Теменужка Петкова и Николай Нанков.
По традиция бяха положени цветя пред саркофага на великия български владетел цар Калоян. Актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ пресъздадоха паметния момент на 22 септември 1908 г., когато цар Фердинанд прочита манифеста за Независимостта. В двора на храма „Свети Четиридесет мъченици” бяха осветени знамената на България и Велико Търново, на Националния военен университет „Васил Левски“ и др.
Празничната програма продължи в крепостта Царевец, където с военен ритуал бе издигнато българското национално знаме. Последва официално слово на кмета Даниел Панов, в което той подчерта огромната важност на прокламирането на Независимостта като държавнически акт.
„В църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и в Двореца на славните Асеневци, откъдето 208 години е управлявано Второто българско царство, цар Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов обявяват пред света, че освободена и съединена България вече е независима! Нашата държава скъсва с последните позорни остатъци на своята зависимост, наложена й по време на Берлинския конгрес.
По обяд камбаните в Търново вече бият празнично, а хората, изпълнени с радост и въодушевление, се прегръщат по улиците и си честитят сбъдването на една национална мечта. Обявяването на Независимостта завършва поредицата от важни държавнически и политически актове, които превръщат България в една от най-проспериращите европейски държави в зората на миналия век.
Независимостта демонстрира смелостта на българските държавници, политици и на цялото българско общество. Историята показва, че националното обединение около важни каузи е в основата на успехите на нашата държава и народ. Пред върховенството на националните интереси политическите и партийни спорове изглеждат временни, незначителни и дребни. Вечна слава на достойните и храбри български мъже и жени, които преди 109 години направиха възможно прогласяването на българската независимост!“, каза в словото си Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново припомни, че десетилетия наред, в един друг за държавата ни строй, по идеологически причини Независимостта бе омаловажена. „Дължим благодарност и признателност и на всички будни и активни наши съграждани, на всички политици, които през 1998 година възстановиха този ден в българския празничен календар“, завърши Даниел Панов. Слова произнесоха заместник-председателят на НС Цвета Караянчева и вицепрезидента на България Ивелина Йотова.
Преди Пирамидата на Независимостта на Царевец бяха положени венци и цветя в знак на признателност към българските герои. Последва празнично шествие от Царевец до паметника „България“, където също бяха поднесени цветя. Празничната програма продължи с шоу на военните оркестри от България, Гърция и Турция, участващи в международния фестивал на музикантите с пагони, както и с концертна програма на великотърновски таланти.
В следобедните часове Николина Чакърдъкова и Неврокопският ансамбъл ще веселят великотърновци и гостите на града с фолклорни изпълнения, а в 18,00 ч. ще поведат Голямото Търновско хоро. Кулминация на празничната програма ще са строевите хватки пред крепостта Царевец, тържествената проверка, аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и празничната заря. Началото на вечерната част от тържествата започва в 19,15 ч.
Сред гостите, уважили празничните събития в сутрешните и обедните часове, бяха също евродепутатът Ева Паунова – Майдел, представители на държавни и образователни институции, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, дипломати от различни държави, хиляди граждани.
През целия днешен ден крепостта Царевец и църквата „Свети Четиридесет мъченици“ са със свободен вход.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.