30.09.2017 14:00

При огромен интерес бе открит паркът с миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България”

Кметът Даниел Панов преряза лентата на новата атракция

При огромен интерес бе открит паркът-музей с миниатюри „Търновград – духът на хилядолетна България”. Най-новата туристическа атракция се намира в подножието на крепостта Царевец и Балдуиновата кула, в местността „Френкхисар”. Лентата прерязаха кметът на старопрестолния град Даниел Панов и инвеститорите Александър и Наталия Мешинкови, представители на компанията „Украйна на Балканите”. Само за един час паркът бе посетен от повече от 1000 великотърновци и гости на града от България и чужбина. През целия днешен ден входът е свободен.
Непосредствено край Царевец са представени емблематични исторически и архитектурни шедьоври в страната ни, както и обекти от съвремието – летища, пристанища, представителни сгради и пр. Макетите са над 40, като предстои монтирането на още 30 в началото на следващия туристически сезон. Мащабът 1:25.
„Паркът „Търновград – духът на хилядолетна България” описва историята, духа, културата на нашата държава и народ. Тук са показани сгради, църкви, исторически забележителности, които всеки един българин и всяко едно дете трябва да познава. Благодаря на инвеститорите, на архитектите, историците и археолозите, на всички, които бяха ангажирани със създаването на тази нова атракция. Паркът е пример за успешно партньорство между местната власт и бизнеса и отваря нова страница в развитието на културния туризъм във Велико Търново”, коментира по време на откриването Даниел Панов.
Сред естествена растителност са изложени миниатюри на крепостта Царевец, паметника на Асеневци във Велико Търново, храм-паметника „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, катедралата „Успение Богородично” във Варна, Античния театър в Пловдив. Поставени ще бъдат също макети на крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастир, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър, пристанището и летището във Варна и др.
Паркът „Търновград – духът на хилядолетна България” е създаден върху общински терен, който инвеститорите взеха под наем след обявен конкурс. Оформянето му бе съгласувано и одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство. В непосредствена близост са зидовете на средновековния Богородичен манастир, затова теренът не бе разкопаван. Цялата дейност бе под наблюдението на археолога проф. Хитко Вачев.
„Надявам се, че чрез новата атракция Велико Търново ще стане част от обща мрежа на градове по света, в които има създадени подобни паркове с миниатюри”, завърши Даниел Панов.
Сред гостите на откриването бяха областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, общински съветници, народни представители и др.

 

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.