07.08.2017 12:30

Предстои осмото издание на уникалният фестивал за камерна музика “Arbanassi summer music“

На 8, 10 и 12 август средновековната църква „Свети Архангели  Михаил и Гавраил“ в село Арбанаси ще приюти за осми път участниците в престижният международен музикален проект.
Arbanassi summer music е част от Европейската платформа „Европа за фестивалите, фестивалите – за Европа“ за втори пореден път. Кандидатстването е подготвено от Община Велико Търново, която е основен партньор в организирането на събитието.
Домакин на фестивала, който ще се проведе за осми пореден път през тази година, е Регионалния исторически музей.
„Нашата цел е да показваме не само нашето богато културно-историческо наследство“, но и да организираме подобни събития, които се провеждат в неповторимата атмосфера на някой от музейните обекти“, каза директорът Иван Църов.
 „Ние като Община се включихме като партньор малко след първоначалното организиране, но помогнахме за кандидатстването и получаването на възможност за включване в Европейската платформа „Европа за фестивалите, фестивалите – за Европа“ за 2015/2016 и 2017/2018 година.
Музикантите споделиха, че осмото издание на фестивала ще се отличава с богата жанрова палитра. Трите концертни вечери ще представят автори от бароковата музика до музикалният експресионизъм.
Във вдъхновяващата среда на средновековният храм ще звучат произведения на Йохан Себастиан Бах, Антонин Дворжак и Клод Дебюси.
За пръв път заедно с чуждестранните изпълнители ще свири българинът Александър Сомов, който е завършил музикалното си образование в Лондон и е свирил във филхармонията на Страсбург.
Изпълнителите благодариха на общината и на Регионален исторически музей за възможността да реализират този международен музикален проект и изразиха удовлетвореност, че камерните концерти са посещавани освен от компетентната публика от Велико Търново и от верни почитатели на този стил от страната и чужбина.
Вече се работи върху идеята следващото издание на фестивала през 2018-та година да бъде разширено и концертите да се провеждат и в други емблематични исторически места в и край Велико Търново. Един от възможните обекти е крепостта Трапезица.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.