28.07.2017 12:00

На Царевец драматичната българската история оживява в операта „Мария Десислава“

За първи път операта „Мария Десислава“ ще бъде изпълнена на крепостта Царевец във Велико Търново - точно там, където преди повее от шест века са се развили драматичните събития от българската история, вдъхновили композитора на произведението Парашкев Хаджиев. Премиерният спектакъл на Държавна опера-Русе, сред естествения декор на Двореца, е на 4 август  2017 г. от 2100 часа.
Новата постановка на Русенската опера е с модерен режисьорски и сценографски прочит и е посветена на 105 години от рождението на композитора и 115 години от рождението на автора на либретото - поета Камен Зидаров (1902-1987 г.).
Мария Десислава е името, което Камен Зидаров дава на главната героиня в пиесата си „Иван Шишман”, която е основата на либретото на операта. Историческата личност носи името Кера Тамара е и сестра на последния владетел на Второто българско царство цар Иван Шишман III. Тя е изобразена на страниците на Лондонското четвъртоевангелие и съдбата й е преплетена с драматичните събития около падането на България под турска власт.
„Мария Десислава“ е създадена за Русенскката опера от Парашкев Хаджиев през 1978 г. Главата роля в операта е написана специално за сопраното Мария Десислава, а ролята на последния български цар от Търновското царство и неин брат – за съпруга на Венцеславова – баритона Анастас Анастасов.
Новата премиера на „Мария Десислава“ е с режисьор-постановчик Пламен Бейков. Драматичната история на българската принцеса, пожертвала живота и любовта си за свободата на Отечеството, той уверено поднася във внушителни със своята психологическа драматургия картини. Смело използвани са и ефектите на киното – мащабни видео-картини илюстрират спомените, мислите и чувствата на героите, като подсилват внушенията на сценичните образи.
В главните роли на Царевец публиката ще види Мария Цветкова (Мария Десислава), Георги Султанов (воеводата Мирослав), Александър Крунев (цар Иван Шишман III), Стоян Стоянджов (султан Мурад I) и др. Диригент на спектакъла ще е Владимир Бошнаков, а хормайстор – Стелиана Димитрова.
През август II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 продължава с операта от Джакомо Пучини „Манон Леско“ (11 август); „Норма“, опера от Винченцо Белини (19 август)  и две заглавия във вечерта на 26 август - операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от Алфредо Казела. На 5 септември на Царевец ще бъде представен мюзикълът „Коса“ от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът, а фестивалът ще приключи на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
В тазгодишното издание на фестивала с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново.
Специално за публиката след всеки спектакъл ще се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.
Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg, в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.