23.07.2017 10:00

С голямо дефиле и тричасов концерт започна юбилейният Международен фолклорен фестивал във Велико Търново

С голямо дефиле по главната улица на Велико Търново „Васил Левски” и близо тричасов концерт на сцената на летния театър бе открит юбилейният Международен фолклорен фестивал. Над 2000 великотърновци и гости на града бурно аплодираха изпълнителите от Перу, Египет, остров Мавриций, Аржентина, Колумбия, Грузия, Сърбия, Чили и България. До 29 юли включително, всяка вечер те ще представят в старопрестолния град характерните особености на културата, традициите, обичаите, обредите и ритуалите във всяка една от деветте държави.
Двадесетото издание на Международния фолклорен фестивал бе открито от кмета на Велико Търново Даниел Панов, заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева и президента на CIOFF – България и организатор Емил Павлов. Даниел Панов приветства всички участници  и гости на фестивала и подчерта, че вече две деситилетия голямото събитие е неизменна, утвърдена и знакова част от културния календар на старопрестолния град.
„Във Велико Търново си дават среща хора, култури, традиции и обичаи от всички континенти и много различни точки по света. Благодаря на българските ансамбли, че дават на всички нас пример колко важно е съхранението на българщината. Нашите песни, танци, обреди, обичаи, кулинария, облекло, традиции са нашата българска идентичност и нематериалното културно наследство, с което се гордеем пред целия свят”, каза по време на откриването кметът Даниел Панов.
Всяка от вечерите до 29 юли ще е карнавална за жителите и гостите на Старата столица. Концертите са със свободен вход. Песни, танци, акробатика, карнавално настроение и много изненади очакват великотърновци. За първи път на сцена ще бъде показана частица от изгубения свят на инките, като атракцията е част от репертоара на състава от Перу. Групата от Колумбия пристига в старопрестолния град директно от втория най-голям карнавал в Латинска Америка, провеждащ се в Баранкиля. България е представена от фолклорните формации и ансамбли „Искра“, „Търновче“, „Жар“, „Сидер Войвода“ и др.
Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. Съпътстващи събития са конкурса за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите и художествен пленер.
Програмата на събитието може да проследите на тази страница.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.