16.04.2017 12:00

4500 жители и гости на Велико Търново посрещнаха Христовото възкресение на Царевец

Над 4500 жители и гости на Велико Търново, заедно с кмета Даниел Панов и неговото семейство посрещнаха нощта на Христовото възкресение с крепостта Царевец. Пред Патриаршеския храм „Възнесение Господне” великотърновският митрополит Григорий и свещеници отслужиха пасхално богослужение. Точно в полунощ звън на всички църковни камбани възвести настъпването на Великден, а светлите думи „Христос Воскресе” бяха произнесени на пет различни езика.
Както по времето на Второто българско царство, благодатният огън бе изнесен от върха на Царевец, откъдето Даниел Панов и митрополит Григорий поведоха литийно шествие. Светлината от 150 факли и хиляди свещи озариха историческия хълм и създадоха неповторима атмосфера. Църковната служба продължи в катедралния храм „Рождество на Света Богородица”.
Кметът Даниел Панов поздрави жителите и гостите на Велико Търново и припомни, че на върха на Царевец близо 160 години гордо се е издигала Търновската патриаршия. „Благодаря на всички вас, че тук, на това свято и духовно място заедно посрещнахме благодатния огън и най-светлия християнски празник. Нека Христовото възкресение дари вас и вашите близки със здраве и обич, нека ни направи по-добри българи, нека ни вдъхне доброта и вяра в по-добрата и единна България”, обърна се към хилядите хора Даниел Панов.
Осветени яйца и парчета козунаци бяха подарявани на всички жители и гости на старопрестолния град. Те бяха осигурени от Община Велико Търново и фирми партньори. Посрещането на Великденската нощ на Царевец бе възстановено като традиция преди седем години.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.