31.03.2017 12:45

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: „Историческите резервати в България трябва да запазят своя статут”

Всички 43 архитектурно-исторически резервати в България, сред които Копривщица, старата част на Велико Търново и др., трябва да запазят своят статут. Това обяви кметът на старопрестолния град и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, потърсен за коментар от Българската телеграфна агенция /БТА/.
„Категоричната позицията на НСОРБ е, че протекцията за Копривщица, Мелник, старите части на Велико Търново, Пловдив, Ловеч, Трявна, Созопол, Несебър, селата Боженци, Арбанаси, Жеравна и всички останали резервати е наложителна. Те съхраняват историята от различни епохи и архитектурни периоди. Така съвременниците ни могат да се докоснат до традициите, обичаите и фолклора чрез запазената автентична архитектура”, коментира Даниел Панов.
Според него е наложително общините, на чиито територии са запазените архитектурно-историческите резервати, да бъдат подкрепяни от държавата и да получават допълнително финансиране. 
Даниел Панов припомни, че НСОРБ от години настоява за изменение на Закона за културното наследство в тази посока. "След нашето настояване бяха създадени шест регионални звена, които отговарят пряко за паметниците на културата, което е важно при одобряване на проектите за ремонт на сградите паметници и старинните къщи", посочи той. 
НСОРБ ще предложи на бъдещото правителство Националната програма за енергийна ефективност да бъде разширена за градове, които имат групови паметници на културата. Целта е собствениците да бъдат подпомогнати да извършат ремонт на фасадите, покривите и енергийната ефективност на старинните къщи, за да ги запазят като архитектурно наследство и при спазване на архитектурният стил, каза още кметът на Велико Търново и председател на УС на сдружението.
Даниел Панов подчерта, че е важно следващото народно събрание да приеме Закона за старите български столици. Той припомни, че преди три години проектът за закона е разработен от експерти и историци от Велико Търново, Плиска и Шумен, а след това е предаден на вицепрезидента Маргарита Попова. „НСОРБ ще внесе предложението в първите седмици от работата на новия парламент и ще настоява законът да не се политизира, а да се разгледа експертно”, уточни Панов. 
„Архитектурните резервати и забранителните зони около историческите обекти трябва да бъдат запазени, защото в противен случай ще се наруши българската идентичност”, обобщи Даниел Панов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.