28.12.2016 15:00

Четири професионални гимназии във Велико Търново ще бъдат изцяло обновени с европейски средства

Четири професионални гимназии във Велико Търново ще бъдат изцяло обновени с европейски средства. Това става възможно след подписания от Министерството на образованието и науката договор с Управляващия орган на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Според контракта, общо 17 професионални училища в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище ще бъдат ремонтирани до 21 юни 2019 г.
Повече от година кметът Даниел Панов води разговори с директорите на професионалните гимназии в старопрестолния град за нуждата и необходимостта от осъвременяване на учебните бази. В резултат на политиката на Община Велико Търново в подкрепа на образованието, Старата столица заема водещо място в новия проект на МОН. Общата му стойност е близо 19 милиона лева. Основната част от средствата за 17-те училища ще постъпят по ОП „Региони в растеж”, а съфинансирането от страна на държавата е в размер на малко над 2,8 милиона лева.
Във Велико Търново изцяло обновени ще бъдат материалните бази на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, Старопрестолна гимназия по икономика, Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и Професионална гимназия по електроника „Александър Степанович Попов“. Дейностите предвиждат саниране на сградите на училищата, подменяне на отоплителните и електрическите инсталации, водоснабдителната и канализационна мрежа, ремонтиране на спортните площадки и дворове. Ще бъдат създадени условия за достъп на хора с увреждания.
Обновяването на четирите гимназии има за цел да ги превърне в съвременни образователни центрове, в които ще се подготвят квалифицирани кадри. Развитието на професионалното образование, свързаността му с бизнеса, а оттам – и стимулирането на местната икономика е сред приоритетите на кмета Даниел Панов и управленския му екип.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.