25.07.2016 11:00

С атрактивно дефиле започва международният фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековен Търновград“

С атрактивно дефиле на 28 юли 2016 г. започва Първият международен фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековен Търновград“. В събитието участват над 150 реанактори от България, Румъния, Сърбия, Русия и Украйна, които от 17,30 ч. ще се представят пред сградата на община Велико Търново, а след това ще минат по главната улица до площада пред Царевец. В автентичната среда на  крепостта на българските царе от 29 до 31 юли те ще представят кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения на българите от периода 12-14 век – времето на династията на Асеневци.
Фестивалът се организира от община Велико Търново в партньорство с Регионалния исторически музей и великотърновският клон на Национално дружество „Традиция“.
В неговото първо международно издание ще се включи Тверският  областен обществен военно-патриотичен фолклорно-етнографски и историко-реконструкторски клуб ”Дружина” и група “Бели орлови” от Белград, Сърбия, които в своите работилници на Царевец ще покажат обработката на кожа и метал, дърво и плат, работа с тъкачен стан, изработването на модели на обувки, брони, оръжия, колчани, шапки, колани и чанти по старинни технологии. Танци, вокална музика и театър от Средновековието ще представи историческият танцов театър "A l'Entrada" от украинската столица Киев. За събитието пристига и румънската група “Ursului brun” от Букурещ, която ще демонстрира средновековни бойни техники, приложни изкуства, керамика, живопис и бродерия.
Във фестивала ще участват групата за историческа фехтовка Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик, опитните майстори на тъкани, ковани брони и оръжия, кожени обувки и старинни аксесоари от Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, Средновековното  общество MODVS VIVENDI – София. Прабългарска юрта на Царевец ще издигне Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" – Варна, което на фестивала ще представи и бита и воинските умения на куманите. Перфектно владение на прабългарския лък и техниките за бърза стрелба, занимателни игри и древния занаят соколарство ще демонстрират  амазонките от “Туида”, Сливен.
Символичният домакин на събитието НД “Традиция” клуб Велико Търново ще пресъздаде занаятите, танците, кухнята и живота в средновековния български град от XII-XIII век, както и манастирско училище с начални уроци по калиграфия и иконопис. В събитието ще се включат свободните реконструктори Калина Атанасова от Варна, изработваща  български средновековни костюми; майстор-ковачът, специалист по източни хладни оръжия и брони Борис Бедросов от Бургас; познавачът на старите монети и майстор гравьор Петър Петров, Варна, Йордан Сивков от Добрич - перфектно владеещ прабългарския лък и сабя; майсторът на хладни оръжия от Сливен Милен Петров и др.
Средновековният фестивален лагер на Царевец ще отваря в 9,00 ч. Събитията и демонстрациите на 29 и 39 юли ще са  до 18,30 ч., а на 31 юли юли – до 16,30 ч.
Достъпът до Международния фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековен Търновград“ е свободен, като се заплаща само обичайната входна такса за Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ на касата на Регионалния исторически музей на площад „Цар Асен І“.

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.