13.06.2016 17:30

Велико Търново е сред отличниците по усвояване на европейски средства

83,4 милиона лева са разплатени към май 2016 година

Община Велико Търново е сред отличните по усвояване на европейски средства в изтеклия програмен период. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика, според което старопрестолният град е на седмо място в България по привлечени инвестиции от фондовете на ЕС. 83,4 милиона лева са разплатените средства към май 2016 г.
На общинско ниво челната седмица изглежда по следния начин: София, Бургас, Варна, Стара Загора, Габрово, Видин, Велико Търново. Старопрестолният град изпреварва по-големи градове като Пловдив, Плевен, Русе, Шумен и др.  
Само за последните 12 месеца Старата столица отчита ръст на реализираните европейски инвестиции от близо 20,4 %, сочат данните от Информационната система за управление и наблюдение на изпълнението по оперативните програми в България. На жител на общината се падат по 953 лева, което е значително над средното ниво за страната от 689 лева.
В рамките предишния програмен период бяха разработени и реализирани 26 проекта с финансиране от фондовете на ЕС, чиято обща стойност е 102 милиона лева. Над 70% от тях са изготвени и защитени в рамките на първия управленски мандат на кмета Даниел Панов и екипа му.
В резултат Велико Търново се изкачи във втора агломерация на деветте български града, които генерират най-сериозен икономически растеж, като в първа агломерация е само столицата София. Това даде възможност за достъп до още по-голям финансов ресурс. Само по първата приоритетна ос за градска среда, част от оперативна програма „Региони в растеж”, Община Велико Търново кандидатства с проекти на обща стойност от 43 милиона лева, като рамковото финансиране е гарантирано.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.