05.05.2016 15:00

Привличането на инвеститори от Кувейт бе тема на среща между Даниел Панов и посланик Якуб Алатики

Кметът на Велико Търново представи новите проекти и възможностите за бизнес

Привличането на инвеститори от Кувейт във Велико Търново и общината бе основната тема на среща между кмета Даниел Панов и посланика на чуждестранната държава в България Н. Пр. Якуб Алатики. Дипломатът прояви голям интерес към старопрестолния град, възможностите за предприемачество, публично-частно партньорство и развитието на балнео-лечебен туризъм.
Даниел Панов представи  пред посланик Алатики богатото културно-историческо наследство на Велико Търново, новите проекти с европейско финансиране и говори за съвременния икономически профил на общината. Като много важни фактори за привличането на инвестиции бяха оценени приближаването на магистрала „Хемус”, строителството на новия аутобан Русе – Велико Търново и успешната концесия на летището в Горна Оряховица. Даниел Панов подчерта, че старопрестолният град става част от европейския коридор Хелзинки-Истанбул, има централно местоположение в България и се явява логистичен център на страната.
„Насърчаването на контактите между бизнес-средите в България и Кувейт ще позволи цялостните отношения между двете държави да се задълбочат”, коментира Н. Пр. Якуб Алатики. В тази връзка Даниел Панов и дипломатът изразиха общо желание за установяване на партньорство между Велико Търново и град в Кувейт, което да се развие в сферата на туризма, културата и разменните делегации от предприемачи. Посланик Алатики остана впечатлен от многобройните фестивали, на които старата българска столица е домакин.
Повече туристи от Кувейт се очакват във Велико Търново през тази година, стана ясно още от срещата. Вече са разкрити чартърни полети до летищата във Варна и Бургас, а в програмите на туристическите групи е включени и посещение в старопрестолния град. Успешната концесия на аерогарата в Горна Оряховица също е предпоставка тази тенденция да продължи, коментираха Даниел Панов и посланик Алатики.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.