18.04.2016 16:30

Проектираха нов парк край пътен възел „Качица” във Велико Търново

Нов парк бе проектиран върху терените край пътен възел „Качица” във Велико Търново. Идеята за обществената зона е на кмета Даниел Панов, а архитекти и експерти вече създадоха работна визия за пространството. Паркът ще се намира върху земята между Стопанския факултет, общежитието на Великотърновския университет, улиците „Никола Габровски”, „Магистрална” и „Краков”.
Проектът предвижда да бъдат създадени пешеходни алеи с храстовидна и дървесна растителност покрай тях, зона за домашни любимци, спортни и детски съоръжения, водни площи и естакади. Предвидени са алеи са ролери, велосипеди и скейтборд, както места за почивка  с навеси. Финансиране за изграждането ще се търси чрез финансовите механизми на Европейския съюз.
Терените с площ 18 декара дълго време бяха държавна собственост. През миналата година Министерският съвет уважи искането на кмета Даниел Панов земята да бъде прехвърлена на Общината. Процедурата бе одобрена заради мотивите на Даниел Панов бе, че терените няма да се застрояват или продават, а ще бъдат превърнати в обществена зона с възможности за спорт и отдих. В района ще бъде оформено и място за атракции и гостуващи представления.
Бъдещият парк ще бъде 15-ти за Велико Търново, а всички останали бяха обновени през последните години по проекти, за които Общината спечели финансиране от фондовете на Европейския съюз.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.