31.03.2016 11:30

Община Велико Търново е усвоила 42 милиона лева от европейските фондове само за година

Община Велико Търново е усвоила близо 42 милиона лева от европейските фондове само през миналата година. Това обяви по време на заседанието на Великотърновски общински съвет заместник-кметът Снежана Данева-Иванова. Самоучастието на Общината по реализираните проекти е в размер на около 12,8 милиона лева. Сред тях са модернизацията на Комплексния онкологичен център, изграждането на Регионална система за управление на твърди битови отпадъци, както и подобряването на градската среда чрез обновяване и изграждане на паркове и облагородяване на междублокови пространства.
Данните бяха съобщени по време на дебатите при приемането на касовото изпълнение на Бюджет ‘2015. Общата му стойност е 53,1 милиона лева, от които 22,5 милиона лева са средствата за местни и дофинансирани от държавата дейности, а на 30,6 милиона лева възлизат делегираните дейности.
Снежана Данева-Иванова обясни, че в условията на запазване на ставките се наблюдава трайна тенденция на ръст на приходите от местните данъци и такси. Само за миналата година повишението е с около 15% спрямо 2014 г. Общият размер на данъчните и неданъчните постъпления в бюджета за миналата година е 24,8 милиона лева. Наложена е строга финансова дисциплина и са предприети действащи мерки спрямо некоректните граждани и представители на бизнеса. Първата стъпка е издаването на актове за установяването на неплатените местни данъци и такси и покани за погасяването им. Следва завеждане на дела от частни съдия-изпълнители, по които са извадени и изпълнителни листи. До Националната агенция по приходите са изпратени преписки за 50 нередовни платци.
„Годината бе трудна заради политическата криза през 2014 г. Въпреки това в общината бе генериран икономически растеж. При тези трудни условия сме подпомогнали Великотърновския университет и училищата с близо 500 000 лева”, каза още заместник-кметът по икономическото развитие Снежана Данева-Иванова. От данните стана ясно, че над 700 000 лева са вложени в инфраструктурата и облагородяването на населените места. Над 2,7 милиона лева са вложените средства в улици, тротоари и обществени стълбища във Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.