26.01.2016 13:11

Над 120 000 лева са вложените средства за улично осветление във Велико Търново през миналата година

Над 120 000 лева е вложила Община Велико Търново през миналата година за ремонти и изграждане на улично осветление. Целта на извършените дейности бе да се обезопасят рискови участъци във Велико Търново. Със заповед на кмета Даниел Панов бе сформирана комисия, която обходи целия град и набеляза проблемните места. По експертните становища бяха набелязани мерки, които бяха реализирани на няколко етапа с оглед размера на осигуреното финансиране.
Ново осветление бе монтирано в участъка от кръговото кръстовище пред телферния завод до бившето тролейбусно обръщало в промишлената зона „Дълга лъка”. Лампите по четирикилометровото трасе светнаха след повече от 20 години тъмнина. Инвестицията само в този район на Велико Търново е над 48 000 лева. Нови стълбове и осветителни тела бяха поставени също по път „3-54” – от ул. „Опълченска” до бившия радиозавод, както и в частта на бул. „България” от Западния пътен възел до Националния военен университет. Изцяло осветени бяха ул. „Иван Хаджимитров”, която се намира покрай СОУ „Вела Благоева” в кв. „Бузлуджа”, както и пешеходната пътека от Южния пътен възел до жп гарата. За последната зона дарение направиха две фирми, като чрез пет камери се осъществява и видеонаблюдение.
Сериозен ремонт бе извършен на уличното осветление по ул. „Александър Стамболийски” – от Ректората до Корпус V на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Поправени бяха съоръженията и в подлезите срещу Mall Veliko Tarnovo, по ул. „Полтава” и бул. „България”, както и в района на Южния пътен възел. Допълнително осветление бе монтирано в района на Старопрестолната гимназия по икономика и по ул. „Народни будители” в кв. „Бузлуджа”. 10 прожектора бяха поставени над пешеходни пътеки по бул. „България”, улиците „Никола Габровски”, „Магистрална” и „Краков”.
Продължава реализацията на проекта за видеонаблюдение на територията на Велико Търново, която започна в края на миналото лято. Вече са доставени и монтирани 36 охранителни камери. Обхванати са пространствата около входовете и изходите на града, най-натоварените кръстовища (включително и в кварталите), знакови сгради и обекти. Доставен е необходимият хардуер, предстои определяне на интернет доставчик за изграждането на мрежата и стартиране на видеонаблюдението.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.