13.11.2015 12:11

Средната работна заплата във Велико Търново се повишава

Средната работна заплата в областния център Велико Търново се повишава. За период от девет месеца между декември 2014 г. и юни 2015 г. брутното възнаграждение на ниво област се покачва от 683 лева на 720 лева. За община Велико Търново данните на Националния статистически институт и местното Бюро сочат, че средната работна заплата в обществения сектор е 836 лева, а в частния сектор – 710 лева. За девет месеца Велико Търново се издига с няколко позиции на национално ниво и вече заема местата между седмо и девето по средната стойност на месечните възнаграждения, в зависимост дали данните са по критерий община или критерий област.
Безработицата във Велико Търново остава рекордно ниска – на областно ниво тя е 4,5%, а в общината е под 3%. По инициатива на кмета Даниел Панов се активизираха разговорите и контактите между образованието и бизнеса. След общата работа на Панов и евродепутата от Европейската народна партия Ева Паунова бе изготвен подробен анализ за пазара на труда. Изследването показва, че бизнесът изпитва глад за кадри в сферата на леката промишленост и IT сектора. Със съдействието на Панов някои от най-големите работодатели в старата столица намериха служители за обявените от тях работни места от населените места в общината.
В първия си мандат кметът Даниел Панов и екипът му бяха поставили сред целите трайно намаляване на безработицата в общината. Следващата задача, по която вече се работи, е привличането на стратегически инвеститори и на тази база – повишаване на доходите на населението. Към Велико Търново и района около града вече съществува интерес от страна на предприемачи, които развиват дейност в различни сфери. Важна роля имат приближаването на магистрала „Хемус”, което стана възможно след сериозна кореспонденция между Даниел Панов и Министерски съвет, както и бъдещото строителство на високоскоростния път Русе – Велико Търново, част от международния европейски коридор Хелзинки - Истанбул. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.