28.01.2015 14:00

Даниел Панов: „Предстои работата по проектите за ликвидиране последствията от наводнението. Ще има повече пари за „Местни инициативи“

В работна среща с кметовете и кметските наместници на територията на общината взеха участие и представители на ОД „Полиция“ Велико Търново, с които бе обсъдено успешното партньорство по отношение на сигурността и опазването на общественият ред.
Пред органите на полицията, които са партньор на общината в реализацията на проект „Отвори очи, има кой да ти помогне“ бяха представени резултатите от проекта, който беше презентиран на европейски форум в Италия, като успешна практика в областта на превенцията против трафика на хора и борбата с разпространение на наркотици.
Проекта беше презентиран пред кметовете и кметските наместници, както и пред експерти и служители на полицейските органи и служби. Подчертана беше важната превантивна роля, който проекта е имал и има за Велико Търново и региона в решаването на важни обществени проблеми.
Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов представи новият директор на ОД на МВР Илиян Личев. Два важни проблема са решени през последните месеци със съвместни усилия от страна на полицейските органи и местната власт. Премахнат е незаконен паркинг в село Арбанаси и е освободена незаконно оградена с електронен пастир земя в село Водолей.
Подробно бе обсъден проблема с фирмите, извършващи горската сеч в региона на общината. Даниел Панов обяви, че като член на УС на НСОРБ е сред инициаторите, внесли в Министерство на земеделието предложение за промяна в законодателството, която да ограничи преминаването на тежките камиони на фирмите за сеч на дървесина през пътищата в населените места. Не рядко в резултат на дейността на фирмите се разрушава обществената инфраструктура, а понякога се активират и свлачищни процеси.
В село Въглевци – 5 000 кубически метра дървесина от държавният горски фонд предстои да се сече. Пътят е с макадамова настилка и е застрашен от тежките машини. Предстои през следващата седмица работна среща с РУГ и държавно стопанство „Болярка“, на която да се обсъди начина на работа на фирмите и на транспортиране на изсечената дървесна маса.
Директорът на ОД на МВР г-н Личев заяви, че усилията на полицията ще продължат да бъдат насочени приоритетно към решаване на проблемите, свързани с битовата престъпност, особено в малките населени места.
Ръководство на дирекция на полицията е предприела мерки и ще подпишат договори с частните охранителни фирми. Ежеседмично представители на полицейските органи и служби ще се провеждат срещи с представителите на местните власти.
Със съдействието на общината във Велико Търново ще се изградят системи за видеонаблюдение, разширяване и ремонт на видеонаблюдението в населените места на територията на общината. В 22 населени места в общината е изградено видеонаблюдение. Търси се вариант за ефективна и навременна поддръжка и ремонт на съоръженията.
Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов информира кметовете и кметските наместници на територията на общината за множество текущи и предстоящи проекти, и отговори на много техни въпроси. „Знаете, че през целият ми мандат работата в населените места е била приоритет, не е спирала и ще продължи да бъде така. Ще обсъждаме заедно проблемите и в режим на диалог ще търсим възможно най-добрите решения за гражданите на общината, независимо къде живеят“, заяви г-н Панов.
Той заяви по време на срещата, че в новата инвестиционна програма на общината са заложени 35 000 лв. за монтиране на видеокамери. Отделна обществена поръчка ще бъде направена за ремонт и поддръжка на съоръженията.
Господин Панов декларира, че в населените места, засегнати от наводнението на територията на общината през лятото на 2014 година се очаква да започнат ремонтните и възстановителни дейности по обществената инфраструктура след месец май.
Пътят Самоводене – Обединение ще бъде обновен изцяло до есента. Ще бъдат основно почистени и ремонтирани канавки и пътни съоръжения по това трасе.
С половин милион лева ще разполагат кметовете и наместниците за ремонт на улици в населените места. 270 000 лв. по бюджет 2015 и 230 000 лв. по инвестиционната програма са предложените средства за ремонт на пътища и улици.
Обявена е процедура за проекти за почистване на коритата на реките. Вероятно работата по проекта в идентифицираните проблемни участъци ще започне в края на месец юни.
300 000 лв. ще бъдат средствата, които общината ще отпусне през тази година за проектите по „Местни инициативи“. Сумата е увеличена чувствително - с над 60 000 лв. или 25 % в сравнение с 2014 година.
През месец март кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, съвместно с представители на полицейските органи предстои да проведе поредица от срещи с жителите на населените места в рамките на общината.
                                                          

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.