04.05.2015 18:30

Община Велико Търново обявява конкурс за изписване на икона на търновски светец

Конкурса е в рамките на Четвърто международно биенале на църковните изкуства Велико Търново, 19 октомври – 19 ноември 2015 година

Форумът се провежда под патронажа на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов. Във връзка с националните честванията на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава, организаторите на Четвъртото биенале на църковните изкуства предвиждат като съпътстващо събитие провеждането на конкурс за изписване на икона на търновски светец. Конкурсът е провокиран от липсата на образци с изображения на търновски светци в паметниците на църковните изкуства, която налага съвременният иконописец да направи проучване и да подходи творчески при изписването на иконата.
Международното биенале на църковните изкуства е проект на преподавателите от катедра „Църковни изкуства” на Православния богословски факултет на ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий”. Провежда се от 2009 г. под мотото „ЦЪРКОВНИТЕ ИЗКУСТВА В ДУХОВНАТА КУЛТУРА НА СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА” и е единствен по рода си творчески форум в тази област на територията на България. Събитието е значимо за страната и органично се вписва в културния и исторически контекст на град Велико Търново. Столицата на Второто българско царство е културен, духовен и художествен център със значим принос не само в национален, но в европейски и световен мащаб.
Целта на конкурса е да подкрепи художниците, работещи в сферата на църковните изкуства, които се нуждаят от постоянен форум за обмен на идеи и споделяне на опит като показват съвременните тенденции в тази област.
Наградата на Община Велико Търново е откупуване на икона в размер до 1000 лева.
Изложбата с одобрените за участие в конкурса икони ще бъде открита на 19 октомври 2015 г. в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, гр. Велико Търново.
Условия за участие:
- Конкурсът е отворен за всички творци, работещи в областта на съвременната иконопис.
- Не се поставят ограничения по отношение на избора на търновски светец, стилови предпочитания и техника на изпълнение.
- Иконите, които участват в конкурса, не трябва да бъдат обявени от автора като собственост.
- Формат на иконата – максимален размер 70 x 70 см.
- Всеки автор може да участва с до три творби.
- Заедно с творбите желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят попълнен формуляр за участие, който могат да изтеглят от сайта на Православен богословски факултет, платформата Православие.БГ и сайта на СБХ.
- Творбите за изложбата се приемат от 12 до 15 октомври 2015 г. в Изложбени зали в град Велико Търново, ул. „Рафаел Михайлов” №1, тел. 0884 037556 – Мария Маринова, организатор.
- На гърба на всяка от иконите авторът трябва да посочи наименование, година на създаване, размери, материал, техника на изпълнение, стойност и надпис „ЗА КОНКУРСА”.
- Транспортните разходи по приемане и връщане на творбите са за сметка на участниците. След приключване на изложбата иконите ще бъдат върнати лично или на посочения адрес за сметка на автора. Организаторите не носят отговорност за творби, непотърсени в срок от 1 месец след приключване на изложбата.
Творбите се селекционират от компетентно жури, в състава на което влизат специалисти, определени от Община Велико Търново, СБХ и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".
Всеки автор ще получи сертификат за участие в Биеналето и CD-каталог. Електронният каталог ще бъде публикуван в сайта на Православен богословски факултет, на платформата Православие.БГ и във фейсбук страницата на специалност „Църковни изкуства”.
Партньор по провеждането на конкурса е катедра "Църковни изкуства", Православен Богословски Факултет на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".
адрес: Православен Богословски Факултет
           
ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”
ул. „Теодосий Търновски” № 2
гр. Велико Търново
тел: +359 62 618243, 0878 653444
e-mail: theolog@uni-vt.bg
Официален сайт на Православен богословски факултет
Facebook: Специалност Църковни изкуства

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.