Поведение на пациентите в условията на епидемия от Covid-19

КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО СЪМ БОЛЕН ОТ ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ?
 
Поведение на пациентите в условията на епидемия от Covid-19
/Корона вирусна инфекция – КВИ/
 
Ако съм контактен на болен с Коронавирусна инфекция /КВИ/
 
1. Ще получа съобщение от РЗИ по електронна поща или телефон, че съм контактен на болен от  коронавирусна инфекция и трябва да бъда поставен под карантина за определен срок (обичайно 10 дни).
 
2. Ще се свържа по телефона с избрания от мен Общопрактикуващ лекар /ОПЛ/ и лекарят ще ме инструктира за:
- стоя вкъщи и не излизам никъде дори и да съм здрав;
- спазвам стриктна лична хигиена;
- меря си температурата веднъж дневно;
- обаждам се по телефона на своя ОПЛ всеки ден и го информирам за състоянието си.
 
3. ОПЛ ще регистрира обаждането ми и след изтичане на карантината ще посетя избрания от мен ОПЛ след получаване на час по телефона, за да си получа болничния лист.
 
4. Ако установя повишаване на температура, втрисане, кашлица БЕЗ затруднено дишане или други грипоподобни оплаквания, търся съвет и консултация от своя ОПЛ, който преценява дали оставам вкъщи до оздравяването си.
  
Ако ми е направено изследване и то е потвърдило КВИ, ОПЛ ми издава болничен лист от датата на изследването, ако съм оставен на домашно лечение, или от датата на изписване от болницата, ако съм изписан с положителен резултат.
 
5. Ако установя повишаване на температура, втрисане, кашлица СЪС затруднено дишане, трябва да съобщя на Спешна медицинска помощ /СМП/ или на ОПЛ. Транспортирането за хоспитализация се осъществява от СМП със специализирана линейка към лечебно заведение за Болнична помощ.
 При необходимост от допълнителни консултации и изследвания във връзка с КВИ или по повод на друго заболяване, ще бъда насочен за диагностично уточняване и преценка за хоспитализация към лечебно заведение за Болнична помощ чрез специализиран транспорт на Спешна медицинска помощ /СМП/.
 
II. Ако не съм контактен на болен с КВИ
 
1. Ако имам температура, втрисане, кашлица БЕЗ затруднено дишане или други грипоподобни оплаквания ще се свържа по телефона с избрания от мен ОПЛ. Лекарят ще прецени състоянието ми и ще ме инструктира да остана за лечение в дома си, ще провеждаме консултации по телефона и ще ми бъде издаден при нужда болничен лист поради заболяване, който ще получа след оздравяването си.
2. Ако състоянието ми се влоши, трябва да съобщя на СМП или на ОПЛ и  СМП  да ме транспортира за хоспитализация със специализирана линейка към лечебно заведение за Болнична помощ.
При необходимост от допълнителни консултации и изследвания във връзка с КВИ или по повод на друго заболяване ще бъда насочен за диагностично уточняване и преценка за хоспитализация към лечебно заведение за Болнична помощ чрез специализиран транспорт на Спешна медицинска помощ /СМП/.
 
Важно е да знаем:
 
Тъй като вълната от съществуващи леко болни от КВИ предхожда лабораторно доказаните болни от КВИ, то ОПЛ следва да третират всеки болен с данни за остра вирусна инфекция /ОВИ/, като болен от КВИ с цел да не се смесват потоците от инфекциозно и неинфекциозно болни в лечебните заведения на ОПЛ, заболелите със симптоми за ОВИ не се допускат в лечебните заведения за ПИМП, а ОПЛ ги консултира първоначално единствено чрез консултация от разстояние в зависимост от средствата за комуникация. Последващ преглед в амбулаторията се извършва след обща преценка на лекар и пациент.
 
  • За да се избегне струпването на много хора на едно място, общувайте с общопрактикуващия си лекар и служителите в РЗИ по телефон. По този начин предпазвате и себе си, и околните; бъдете търпеливи, ако не Ви отговорят веднага, вероятно говорят с друг пациент или го лекуват в момента.
  • Не се самолекувайте, не приемайте медикаменти без консултация с лекар;
  • Следвайте препоръките, които дават здравните власти у нас.
  • Процедурите за изследвания зависят от това дали сте контактно лице от първа или втора линия, дали страдате от хронични заболявания, дали попадате в рисковата категория на лица над 60 г., дали сте медицинско лице. 
  • Изследване за новия коронавирус не се извършва по желание на гражданите, а след преценка на РЗИ или на лечебното заведение, в което пациентът е хоспитализиран.
  • Изследване по желание може да бъде направено в частна лаборатория.
 
 
Сдружение на общопрактикуващите лекари – Велико Търново.
 

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.