18.07.2024 18:00

Велико Търново става столица на карнавала – тази събота започва Международният фолклорен фестивал

Велико Търново отново ще е столица на карнавала. От 20 до 27 юли (вкл.) в старопрестолния град ще се проведе едно от най-чаканите събития - Международният фолклорен фестивал.
Това съобщиха на пресконференция заместник-кметът с ресор „Култура и недвижимо културно наследство“ Нейко Генчев, президентът на фестивала и на CIOFF-Bulgaria Емил Павлов, Нелина Църова -  директор на дирекция „Култура, недвижимо културно-историческо наследство, празници и фестивали“ и Стилияна Йоргова – директор на голямото събитие.
Над  340 изпълнители от целия свят ще изнесат осем концерта на сцената на Летния театър. Фолклорните спектакли са всяка вечер от 20:00ч. Входът е свободен.
11 са гостуващите състави – от Кипър, Китай, Мексико, Грузия, Унгария, Велико Търново, София и Бистрица. Дебют правят формациите от Коморските острови, Източен Тимор и Уругвай.
Стартът е тази събота – 20 юли, от 18:00ч. с дефиле по главната улица „Васил Левски“ и представяне пред Общината, а официалното откриване е от 20:00ч. в Летния театър.
Международният фолклорен фестивал е сред най-популярните събития във Велико Търново. За изминалите 25 години гостуваха 322 ансамбъла от 128 държави. Изнесени са 630 концерта, а публиката за всички тези години надхвърля 630 000 души.
Събитието се организира Националната секция на България на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – ЦИОФФ  и Община Велико Търново.
Дефилето на 20 юли налага временна организация на движението в съботния следобед. От 17:30ч до 20:00ч. ще бъде затворена главната улица „Васил Левски“ във Велико Търново. Градският транспорт ще използва обходни маршрути по улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Бачо Киро“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.